2016-05-29 483 views
經過門口櫥窗, 放滿了林林總總的抹茶雪糕, 還有令人看了變心心眼的蛋糕櫃 ,真的以為「夢見屋」只係食甜品。 入去睇左個menu, 原來佢啲主食都幾特別, 除了咖哩、烏冬、及丼飯之外, 最特別可算是茶漬飯。最後叫左日本明太子雞肉茶漬飯及 韓式泡菜豚肉茶漬飯。 茶漬飯有2款前菜-沙律及醃青瓜, 主角茶漬飯一碗 及一壺湯。日本正宗嘅茶漬飯其實係所有餸菜及配料同飯分開的, 吃掉部份後,最後再將湯倒入去飲,好少會將大部份嘅餸菜放落碗飯到, 呢度一定唔會係正宗日本茶漬飯 ,堅.港式囉!同朋友分別點了 日本明太子雞肉茶漬飯及明太子雞肉茶漬飯, 一放在眼前,好明顯就知道一個較濃味(韓式泡菜豚肉茶漬飯) ,一個較淡味( 明太子雞肉茶漬飯), 年跟飯的湯底都不同, 當年明太子雞肉那個湯較清淡,韓式泡菜豚肉的湯較濃味啦! 每碗飯內都有亁紫菜碎伴飯, 紫菜加湯喝起來會更美味。韓式泡菜茶漬飯更有兩大片紫菜, 大紫菜可用來包著泡菜豚肉飯一齊食, 作用可中和韓式泡菜本身的濃味程度。其實個茶漬飯更附有wasabi, wasabi可放落湯攪拌後才倒落茶漬飯 一起飲用或食用, 我覺得放左wasabi落去成個湯更突出同好味
其實個茶漬飯更附有wasabi, wasabi可放落湯攪拌後才倒落茶漬飯 一起飲用或食用, 我覺得放左wasabi落去成個湯更突出同好味d, 同埋放左落去個湯都不太辣, 不過當然放唔放都係任君選擇啦!
明太子雞肉茶漬飯
最後我地都點左個法式海鹽焦糖蛋糕 , 個蛋糕好鬆軟,d cream都好滑而且唔會太甜膩, 一層cream一層蛋糕做得好有層次感, 唔好嫌個cream肥,其實最好味就係佢個cream. 總括來說,甜品比主食更勝一籌!!
法式海鹽焦糖蛋糕
2016-05-18
$80 (Lunch)
法式海鹽焦糖蛋糕