2017-10-11
今晚特登去灣仔追月!追完月之後緊係要去揾食啦!之但係星期五晚,正值dinner time 7點半,周圍都係等位嘅人龍,邊度先可以唔洗等位,舒舒服服咁食餐飯呢?!突然醒起有間港式任食韓燒喺灣仔,好耐之前去過一次,唔知仲係咪存在。一search 之下,呢間任食韓燒依然健在,超開心飛去開餐!話說90年代,當年呢種任食韓燒喺香港好流行,果陣連日式放題都未開到成行成市。我同屋企人想食最近都要去沙田廣場,再唔係就要去到旺角先有。餐廳位於駱克道,都幾易揾。全座building有好多食肆,同層有一間日式放題。一入去完全唔洗等位,兩個人坐6人卡位~爽! 店內有唔少外國人幫襯,喺灣仔用呢個價錢任食真係幾抵!尤其是d大隻鬼佬,食肉多過食菜,對佢哋嚟講簡直係超值!相比而家d扮正宗韓燒抵好多~門囗呢個擺晒紫羅蘭嘅位最吸引我!呢度就好似個玄關咁,喺佢後面就開始係座位。加隻朝日生財貓!另一邊有一缸錦鯉。睇下有咩嘢食先,首先緊係唔少得韓式小食前菜!老實講,我哋係為咗呢d前菜而嚟架!之前喺尖沙咀d韓食店,比得3、4款,每款仲要得少少兼d味基本上全部一樣,refill又眼超超咁,孤寒都死!其實喺果d餐廳散叫一餐同呢度任食
睇下有咩嘢食先,首先緊係唔少得韓式小食前菜!老實講,我哋係為咗呢d前菜而嚟架!之前喺尖沙咀d韓食店,比得3、4款,每款仲要得少少兼d味基本上全部一樣,refill又眼超超咁,孤寒都死!其實喺果d餐廳散叫一餐同呢度任食,價錢唔差得好遠架咋!呢度任你食,仲要有十幾款咁多......真係你講得出嘅佢都有~泡菜、菠菜、白菜、四季豆、魚仔、大荳芽、芽菜仔、醃蘿蔔、酸青瓜、辣青瓜、鳳爪、薯仔、炒粉絲、蒜頭,仲有兩樣唔知係乜?!啱啱比人拎咗去refill ,同埋呢度所有食物嘅refill速度都好快!!
之後就係BBQ bar 枱,勁多款式!30幾款嘢食,有各式各樣嘅肉類、海鮮同蔬果菜。不過,無我鐘意食嘅多春魚,所以我只好不停食魷魚。
旁邊仲有刺身、壽司、飯、小食同甜品,仲竟然有豬腳薑,我後尾先見有人蔘雞湯,已經飽到飲唔落。
我第一時間就係夾咗12款前菜,超開心!
侍應叔叔仲怕我唔知,叫我可以去夾嘢食BBQ,提我全場嘢食都係任食架!哈哈!