2018-11-20
位於太古康怡廣場3樓的金公館,係一間新開的京川粵菜館,除左供應各式各類京川菜,假日中午亦有午市特選餐牌,提供十多款精美點心今次同媽媽點左數款點心作為午餐金公館鮮蝦餃皇皮薄餡靚的啊,晶瑩剔透的外皮包著新鮮爽滑的蝦肉,調味適中,唔會太鹹或太淡蟹籽燒賣皇豬肉同蝦肉比例平均,豬肉味道中帶有鮮蝦香氣,啖啖肉,正哦雞湯雲吞裡面有6大隻豬肉雲吞,外皮略嫌太厚,也沒有了滑溜溜的外皮,感覺像在吃水餃而不是雲吞。幸好雞湯同雲吞内裡的豬肉餡都好美味,加返分鮮牛肉腸粉腸粉外皮好滑滑的,又帶點嚼口,包裹著漲卜卜的鮮牛肉,好味又飽肚懷舊馬拉糕呈黃糖的天然啡黃色,質地好鬆軟綿密,帶有陣陣麵粉同黃糖香,但又唔會太甜!呢個馬拉糕都幾出色呢!雞湯小籠包薄薄的外皮包住雞湯豬肉餡,一咬開外皮,洶湧的雞湯汁便湧出來了,好鮮甜好鮮味,正!一帆風順煎鍋貼呢個係爆汁鍋貼!咬開鍋貼後肉汁飛彈出來,菜肉餡好juicy,太誇張了 (可能係我吃得粗魯吧😂😂)!一定要趁熱食啊!青城山杏汁白肺湯叫左一人份量的杏汁白肺湯,湯好清甜且帶有杏汁香,材料除左有白肺之外仲有雞腳同大白菜,好夠火候,足料又夠味竹笙鼎湖上素份量都幾多,雜菇有雞脾菇、秀珍菇同雲
金公館鮮蝦餃皇
蟹籽燒賣皇
豬肉同蝦肉比例平均,豬肉味道中帶有鮮蝦香氣,啖啖肉,正哦
雞湯雲吞
鮮牛肉腸粉
懷舊馬拉糕
雞湯小籠包
一帆風順煎鍋貼
青城山杏汁白肺湯
竹笙鼎湖上素
份量都幾多,雜菇有雞脾菇、秀珍菇同雲耳等等,夠味唔油膩,感覺好健康
香煎蘿蔔糕
煎得金黃色的蘿蔔糕好足料,可以食到絲絲蘿蔔絲,臘腸同調味都充足,好好味