2017-06-27 148 views
呢間以“相機食先”為題的白宮咖啡室, 今天就黎朝聖一下先, 位置方面比較格攝, 兩邊街道以車房居多, 平日附近人流唔算特別多。但午市時間都吸引不少辦公族人士前來進餐。咖啡室樓高 2 層, 下層的座位不多, 只有十零個座位, 牆身以白色磚塊疊拼而成, 加上簡約裝飾, 算貼主題。午餐有意粉, 牛扒, ALL DAY BREAKFAST 等, 而吸睛之處應該是餐牌上唔同 pattern的咖啡吧! 每份午餐奉送飲品 (水果味紅/綠茶式伯爵奶茶), 而即磨咖啡卻需加$10, 附加 10 蚊來說並不算便宜, 但又很期待自己的飲料是什麼圖案。我點了一份海膽三文魚籽明太子意粉 ($65) 配熱 Mocha (+$10); 朋友點了一份白汁蘑菇煙三文魚意粉 ($60) 配熱 Mocha (+$10)飲品先上, 果然不令人失望, 賣相好得, 起碼加呢 10 蚊都係俾得值嘅! 就算相機食完, 自已都唔捨得咁快喝掉, 因為好靚呀。雖然兩杯都係熱 Mocha, 但唔同pattern 嫁, 姆明同埋 PC dog。味道方面, 不過不失, 同平時飲的味道差不多, 易入口, 叫呢杯咖啡主要都係因為 – 靚!等左約十零

Mocha (hot)

海膽三文魚籽明太子意粉

等左約十零分鐘, 上意粉喇 - 海膽三文魚籽明太子意粉, 賣相又係靚嘅! 果然係要相機食先! 看得出意粉是用心製作, 起碼海膽同三文魚籽我係揾到的, 唔似有一些食店, 食物名稱同賣相是兩回事。意粉軟硬度適中, 很 creamy, 明太子狂的我略嫌少了些, 如多些明太子就好啦。很喜歡意粉面上灑上木魚碎, 增加口感, 由於此意粉奶油味很重, 配上海膽一起吃, 頭幾口是好吃的, 吃到中後段已很膩。女生來說, 未必吃得清整碟意粉。

白汁蘑菇煙三文魚意粉

朋友點的白汁蘑菇煙三文魚意粉, 三文魚砌成一朵花般, 底下的意粉其實跟我點的那一款差不多, 只是沒有明太子而已, 味道亦淡口一些。同樣是非常 creamy, 所以很快便吃膩了。

總括: 一邊吃著, 一邊留意著侍應出餐的菜式, 每款都弄得很精緻用心。如兩位女生前來吃的話, 建議可選一款牛扒加一碟意粉分吃, 這樣便不會那麼容易吃膩呢! 會再安哥

2017-06-26
$75 (Lunch)
Mocha (hot)
  • Mocha(hot)