2019-03-06
星期日係尖沙咀食完飯,就順便係LCX行下街。一早都聽聞過Lady M好受香港女仔歡迎,終於有閒情逸致試一試,哈哈。大概八點幾到Lady M,本身驚好多人排隊,好彩客人流動得快,好快有位。叫左兩款口味嘅千層蛋糕:伯爵茶&抹茶。前面嘅伯爵茶口味可謂係經典,連我唔太留意Lady M嘅人都知道呢款口味好受歡迎。一食落口真係比佢驚艷到,千層蛋糕做得出色夠多層之外,伯爵茶味道突出,味道清香但唔會膩。另一款抹茶都唔錯,自問自己算係抹茶控,不過偏好甜少少嘅抹茶。呢款面層抹茶粉厚度適中,相比千層蛋糕嘅抹茶忌廉回甘味重好多,略帶澀味。自己好少食伯爵茶味道甜品,不過呢次伯爵茶千層蛋糕絕對完勝抹茶千層蛋糕,佢清甜不膩嘅感覺令人食完甜品後嘅罪惡感都少啲~雖然一件蛋糕要60幾蚊起跳,不過佢味道又真係唔錯,間中放鬆下都未嘗不可。
叫左兩款口味嘅千層蛋糕:伯爵茶&抹茶。