AngelkChoi
Level 4
2019-05-29
3K views
Follow
因為病所以要揀d清淡d嘅野食,但其實出街食十居其九都係味精,一係太多煎炸野,食完口乾到死!而且呢個商場都無乜嘢啱病人食,最後決定入呢間台灣嘢,唯有自己忍口唔點台灣菜必食嘅鹽酥XX。

金牌小籠包
略嫌頂頭d皮厚咗少少,味道幾好,肉餡新鮮,入面d湯包一咬就咇出嚟!
古早魯肉飯
成日聽到台灣嘅魯肉飯同肉燥飯,以為係一樣,原來係有少少分別嘅,但製作方法都係大同小異。
而今晚叫嘅係魯肉飯,係肥肉多過瘦肉,肉會切成肉丁。利用大火將油脂逼出,加入其他配料爆香,再加入醬汁熬煮近3個小時!!再熄火冷卻,利用冷縮現象將肥肉裡嘅油脂再逼出,等d醬汁滲透到肉嘅組織裡。所以每粒肉丁都好夠味,配以糖心蛋同白飯一齊食,唔錯!

蚵仔麵線
蚵仔麵線又係一道台灣特式小食,不過佢d蚵仔唔夠肥美,可能唔係季節!但整體麵線味道較淡,原本可以加醋調味,不過我對醋無興趣。

花雕醉雞
呢個醉雞賣相就一般般,不過酒味都幾出,d雞都夠入味,ok啦!

台灣A菜
我一直以為A菜就係油麥菜,原來A菜同油麥菜係同科嘅親戚。
A菜其係萵苣嘅葉,俗名「妹仔菜」或「鵝菜」原產於地中海沿岸,葉呈尖形,食落有d苦味。A菜大約喺10世紀初傳入中國,當時係上品嚟㗎,要用千金嘅銀碼先食到呢種略帶苦味嘅青菜,所以又叫「千金菜」,不過而家都冇人咁叫嘞!

台灣人呢種用麵士炒菜嘅方法,同平時廣東人炒菜唔同,少少甜少少鹹,間中食下幾特別!

水果紅茶/百香果梳打

水果紅茶較甜,水果其實只有一片橙同士多啤梨一小粒。

百香果梳打都係一般般。
而家越嚟越多餐廳為咗響應環保而用不鏽鋼飲管,其實我自己就覺得除咗環保之外,最重要係要注重飲管嘅清洗方法,希望每間餐廳都留意呢點,咁我哋d食客用不鏽鋼飲管就放心得多。
Like
Ratings