2025-01-09
做冬,聖誕,新年,一路係咁食食食,食到肚滿腸肥。想忍住唔食嘢,但肚餓又真係對於一個為食嘅人嚟講係好辛苦嘅事。決定去銅鑼灣嘅Poking食個夏威夷蓋飯,感覺會冇咁罪惡。tuna the classic($118) +$3轉淨沙律菜底(唔要飯同麵) + $12 冷泡玫瑰紅茶 + $15 香濃南瓜湯:好大嘅一碗!食完真係好飽. 吞拿魚份量多而且新鮮。牛油果棉滑。菠蘿香甜。青瓜同沙律菜都好新鮮爽脆。南瓜湯棉滑濃稠,用咗好多洋蔥去煮。冷泡玫瑰紅茶,玫瑰味好出,味道清香。香煎三文魚柳便當($118)+ $28秘製牛腱肉 + $5椰子蜆湯:如果鍾意食熱食嘅朋友,呢度都有自選熱食便當可以揀。朋友要咗糙米飯底就更高纖。三文魚表面煎得香脆,入邊依然保留肉汁。牛腱肉煮嘅時間夠,所以易咬開,而且牛腱肉牛味都好濃。伴菜味道清甜,有雞髀菇片,粟米芯,甜豆同埋紅蘿蔔。值得加$5將個南瓜湯轉做椰子蜆湯,佢有兩款蜆喺入邊,每款掀起碼有三粒,令個湯有鮮味。間唔中食清啲,會覺得好舒服
間唔中食清啲,會覺得好舒服