2021-05-19
紅日當日,見到youtuber出片大讚餐廳既片皮鴨出色,見openrice評價都好好,就即刻打電話去book當晚既時間,打電話話有位,勁開心冇諗過kol介紹完紅日都會有位可以食。隔左三個鐘左右,我再致電餐廳詢問片皮鴨需唔需要預定同留起,得到既答覆係唔需要。餐廳會有足夠既數量供應。到左夜晚我帶住老人家,一家四口過海特登去試下呢間餐廳。8點05分到,同門口既waitress講book左8點4位,佢話稍等一陣,我地企埋一邊,見到前面已經有大概3-4枱,仲等梗入坐。門口既waitress做野極度混亂,好幾次入面有其他侍應問差幾多枱,佢都講唔清楚。門口reception 仲長期處於冇人既狀態。時間黎到8點40分,呢個時候大家一黎怕限聚到10點,二黎係天氣又好熱,都一直chur住想要枱入去。呢個時候有其他客人問下一張係咪到佢地,侍應話係,我問下一張唔係我咩,但侍應先發現冇俾枱我。然後我行入去問另一個男侍應可唔可以幫我地落左單先,我地未有枱驚唔夠時間,佢既exact wording係”吓咁慘啊”係幸災樂禍既語氣。隔左30秒,佢話落單啦你想要咩,我話片皮鴨三食,佢話冇喎今日片皮鴨賣晒啦,我話我打左電話
隔左30秒,佢話落單啦你想要咩,
我話片皮鴨三食,
佢話冇喎今日片皮鴨賣晒啦,
我話我打左電話唔係唔洗book同會有?
佢話冇啊百幾隻今日賣晒冇得淨。
我地就走到左,決定唔食。
期待左一日,本身真係好期待,點知帶住一家大細一齊失望。最後俾呢間餐廳拖到9點,周圍都已經last order,ruin左我地一家人食飯既機會。
其實我明白有kol 介紹晒加上係紅日,一定full house。但係態度真係好差,服務人員處理crisis既能力亦好差。如果服務係咁樣,食物再好都絕對算不上一間好餐廳。