2018-05-20 91 views
今晚去左沙田圍既鱻潮食私房蒸鍋,估唔到比想像中出乎意料的滿足。先講交通,都好方便,一出沙田圍馬鐵站 A 出口轉左就見到,大大個招牌,完全冇難度。入到去,好多人食蟹煲,但本人對蟹敏感唔食得,於是叫左私房蒸鍋食,係海鮮類點左6款無蟹的海鮮。蒸鍋分兩層,下層放水、米、乾瑤柱等,一方面提供水蒸氣,另方面順便煮埋粥,一物二用,幾得意。上層就放新鮮材料,老闆仲有個專用既計時器同時間表,方便蒸煮,唔怕d 野唔熟或太熟,讚。先講海鮮,鮑魚、聖子、扇貝、龍蝦仔係必食!新鮮蒸熟再點自己混合既醬油辣油,肉質keep得鮮嫩又惹味,如果用黎送飯我估我食到3碗飯!食完海鮮主菜,已有點夠喉,點知仲有安格斯牛頸脊同荷葉蒸雞,嘩正。跟住仲有彈牙爽滑既墨魚膠同蝦膠丸,好在我戰鬥力強,繼續清貨。最後當然有之前係第2層煲緊既瑤柱粥,做一個完美既終結,唔知係咪時間岩岩好,d粥夠杰夠稠,雖然已飽到上心口,但真係要值得一試。以$198可以食到咁新鮮同豐富既私房蒸鍋,性價比真係好抵,食完好滿足,諗緊可能下次再約多班 friend 黎食!