2021-05-21
上網見到人哋教路去錦田一日遊,於是夜晚就嚟咗天空之城食飯,全場最吸引一定係呢間,尤其是海鮮迷更加唔可以錯過佢有幾個價錢嘅套餐,豐儉由人,最貴嗰個都幾物超所值,每人有一隻龍蝦同一隻蟹同海量海鮮,而平少少$248就是有每人半隻龍蝦同半隻蟹,聽老闆娘講最多人係叫呢個。重點係?大家係可以自己出去夾蟹/龍蝦,簡大大隻又生猛是常識吧!但我怕麻煩,出街唔食蟹,所以揀咗198嗰個套餐,海鮮嘅款式都唔少,又有鮑魚丶帶子丶聖子、蝦、蜆等等。不過要提提大家飲品係要另外自費,不過老闆娘好好,請我哋飲咗支豆漿,呢啲就係生活嘅小確幸。當大家選擇好食咩餐,店員就會幫我哋準備好個粥底,再教我地點用個蒸籠,超級簡單,較好時間,按大火就得。我哋首先飲咗碗老火湯,再食埋個溫泉蛋,個蟲草花蒸雞就煮好,d雞超級滑,調味剛剛好!跟住我又去左出面自助吧拎調味同夾菜同菇類,呢d係任食!大概煮左兩輪菜,成個海鮮拼盤就黎左,好新鮮!蝦同飽魚仲識郁,而且d蟶子係大條果種!正啊,之後我地跟住menu教既蒸海鮮時間,全部都好鮮味,基本上唔洗調味!D蜆全部無死,開到殻,不過可能太大隻,所以整第二次先全部開晒,而且冇沙!基本上食完海鮮已經好飽,但
跟住我又去左出面自助吧拎調味同夾菜同菇類,呢d係任食!
基本上食完海鮮已經好飽,但都要食埋個粥,佢集合晒所有海鮮嘅精華,真係要食,但我哋煮得唔夠耐,入面嘅芋頭未軟化,所以建議大家要政耐啲先食,先會最綿!
最後仲要有兩款冷熱甜品揀,真係不得了,但太飽了食唔灑。
總結!性價比好高啊!味道唔錯,在室內外可以選擇!