2017-05-27 3274 views
話說每次經過元朗西裕街,遠遠都可以聞到燒海鮮、蟹殼所發出嘅香氣。每次經過都相當心動。從大玻璃窗門入去,可以見到每枱食客上面都擺放著一個爐端,上面擺放著琳瑯滿目嘅海鮮,非常吸引。呢間名為《千賀水產》嘅日式放題餐廳,開業約兩三個月,每晚都座無虛席。今次我就提早一星期訂好位,同屋企人食餐好!一坐低店員就好快將一大盤海鮮奉上,海鮮拼盤入面有大蝦、扇貝、大蜆、生蠔、鮑魚,同甲羅燒。淨係望到已經知道材料新鮮。我最鍾意就係大蜆同大蝦。每隻蝦都有手掌咁大隻,燒大概兩分半鐘就食得。千祈唔好燒得過火,因為會黐蝦殼。燒好嘅大蝦肉質爽口彈牙,蝦頭裏面嘅蝦膏甘香,可見大蝦嘅質素相當高。至於大蜆,燒到微微張開口後,可以加入清酒煮滾。蜆殼打開後就可以品嚐到極具海水味嘅鮮甜大蜆。蜆肉彈牙又冇沙,非常鮮味。至於甲羅燒,煮法就係喺蟹蓋入面放入蟹膏同鵪鶉蛋,加入調味料後攪拌好,煮至收乾水分。蟹膏味道甘香,鵪鶉蛋味道濃郁,暫時將膽固醇拋諸腦後。講下呢度嘅壽司,質素亦相當唔錯。帶子壽司size普通,但勝在鮮甜。芥末八爪魚軍艦嘅紫菜,上枱時依然脆卜卜,證明壽司即叫即整。至於火炙三文魚肥美,火炙過後更添風味。 呢度嘅壽司質素唔錯,

講下呢度嘅壽司,質素亦相當唔錯。帶子壽司size普通,但勝在鮮甜。芥末八爪魚軍艦嘅紫菜,上枱時依然脆卜卜,證明壽司即叫即整。至於火炙三文魚肥美,火炙過後更添風味。 呢度嘅壽司質素唔錯,食多幾舊就可以回本呢。

至於呢度嘅燒物質素亦相當高,網燒牛扒 juicy多汁,燒鯖魚 皮脆肉嫩,黑椒台灣腸惹味。

我最鍾意就係露筍牛肉捲,蘆筍bb翠綠,食落冇渣,用牛肉捲住燒,又香口。搽埋燒汁食落甜甜地,正~

仲有牛肉生薑燒鐵板,薑味突出,加埋洋蔥,味道清甜,牛肉肥美,意想不到咁好食。

呢度嘅甜品選擇有好多,除咗有包裝嘅雪條、雪糕球之外,仲有多款嘅蛋糕同忌廉撻,令到平時好鍾意食甜嘢嘅daddy食到舐舐脷。

呢間《千賀水產》海鮮又新鮮,食物款式又多,質素又高,難怪每天都在無虛席,排曬大隊啦~~

同屋企人食嘢, 最緊要大家稱心滿意。
Type of Meal
Dinner