2007-07-10
今晚即興飯局,我建議來這裡試吓,2人叫咗:1)枝豆-外身呈小濕(証明非燒出來),披咗d鹽,豆夠腍,合格2)雪碧-1罐,因友人從老遠行過來,需要此來降溫3)炸芝士年糕-3件,外表炸到金黃,上枱時熱騰騰,切開時個皮幾脆身,內有己溶的芝士芯-幾有芝士味。但友人說油味好重.炸佢d油似是炸完又炸的萬年油,我條脷就無咁靈喇4)鐵板千之瀧卷-1碟6小件,用鐵板上,淋在上面的芝士汁故可維持melted狀態-外面"痴"滿紫菜碎,頂有蟹籽粒,內有炸蝦和1層紫菜-咬下去味道豐,是全晚最佳之作,但稍為鹹咗少少5)創意軍艦壽司($100)-1碟6款,件頭細,全部棄用紫菜改用青瓜片包住壽司i)甜蝦配生鵪鶉蛋:友人說隻蝦唔新鮮,蝦頭呈黑色,故無食到頭嘅部份ii)海膽配魚子:友人說海膽極唔新鮮(我試咗小小,甜味就無嫁喇)魚子亦好腥iii)帶子粒配蟹籽粒:帶子粒唔甜,普通貨iv)魚蓉:唔知是否吞拿魚腩,是6款當中最好的v)蟹羔:腥中帶死鹹vi)三文魚k-友人對這道菜評到體無完膚,要比3個喊,因貴得來又無質或量(同意),而且被分派的全是最重災/"lai"嘢嘅食物,例如甜蝦,海膽,魚子同蟹羔(因本人唔食魚子,甜蝦或帶重腥味
1)枝豆
-外身呈小濕(証明非燒出來),披咗d鹽,豆夠腍,合格
2)雪碧
-1罐,因友人從老遠行過來,需要此來降溫
3)炸芝士年糕
4)鐵板千之瀧卷
-外面"痴"滿紫菜碎,頂有蟹籽粒,內有炸蝦和1層紫菜
-咬下去味道豐,是全晚最佳之作,但稍為鹹咗少少
5)創意軍艦壽司($100)
-1碟6款,件頭細,全部棄用紫菜改用青瓜片包住壽司
iii)帶子粒配蟹籽粒:帶子粒唔甜,普通貨
iv)魚蓉:唔知是否吞拿魚腩,是6款當中最好的
v)蟹羔:腥中帶死鹹
vi)三文魚k
-友人對這道菜評到體無完膚,要比3個喊,因貴得來又無質或量(同意),而且被分派的全是最重災/"lai"嘢嘅食物,例如甜蝦,海膽,魚子同蟹羔(因本人唔食魚子,甜蝦或帶重腥味的食物,所以不滿的程度無佢咁大),1唔新鮮就會好難食。通常帶腥味重的食物我也是比晒友人,都無問題,曾懷疑友人前世是頭貓,都唔怕腥。但竟然食完話d腥味難除
-服務其實唔錯,會主動添水,要召喚佢時都好快。但其1侍應就over咗d,站在我張治旁邊,很留意我們的對話。當說到點去new town時,就立即教我們搭車