Hikki Ng
Hikki Ng
Level 4
2021-01-26
Follow
今日出將軍澳搵老公食飯,順便行激安殿堂,行完就係附近食飯,行下行下見到有間試業中的韓國cafe,又係時候懷緬下韓國,於是入去解下對韓國的相思之苦~
雖然已經2:30,但都好爆場,好彩唔洗等位~以木系為主,靠門邊有兩枱鞦韆椅子,一面塗鴉牆作點綴。餐廳有主食,甜品同咖啡飲品。我哋揀咗一個拌飯丶一個芝士蕃茄烏冬同埋肉眼扒薯菜~
先嚟係青梅照燒腩肉拌飯配糖心蛋,腩肉肥瘦均勻,爽口不肥膩。將糖心蛋篤穿流出蛋汁再撈埋啲紫菜腩肉,配埋燒汁,甜甜地又帶蛋香~
隨之而來就係香煎肉眼配薯菜,肉眼剛熟牛香濃郁,薯條份量多,又大條又脆口,食埋沙律菜剛好解膩。
最後炸雞芝士蕃茄濃汁撈稻亭烏冬,剛焗好熱辣辣,炸雞炸得香脆又大件,芝士份量澎湃,撈起有拉絲,烏冬爽滑索滿濃厚蕃茄汁,開胃香甜,與芝士係天作之合。蕃茄控不能錯過~
飲品跟餐可選$30以內飲品,亦可補差價換其他飲品,我補錢叫咗杯士多啤梨奶昔雪山,造型係一個粉紅色小雪山,滿滿士多啤梨味同芝士奶蓋,又好睇又好飲
最後追加咗個韓國米酒意式芝士蛋糕,有別方間的意式芝士蛋糕,用手指餅做餅底,酒味濃郁,甘香軟滑。叫其他甜品仲有8折優惠添~
除咗午/晚市外,佢地仲有早餐提供,甜品同咖啡也好吸引,下次可以再試其他款
Like
Ratings