2025-05-07
上星期去咗間主打東南亞菜嘅餐廳,餐廳 對住海旁仲有outdoor座位,好寫意😍大蝦柚子沙律用料超豐富,清甜柚子肉配彈牙大蝦,再灑上烤椰絲同炸乾蔥,口感層次十足,甜棕糖汁酸酸甜甜,開胃一流,一上檯我就食咗大半碟!越式牛肉河粉湯好正宗,河內式牛肉湯頭濃郁鮮甜,炆到軟稔嘅牛腩入口即化,金邊粉掛滿湯汁,洋蔥更添清甜,暖笠笠飲落肚好舒服!香烤全隻鮮魷魚juicy彈牙,塗上香辣惹味嘅叁巴醬,食到停唔到口。甜品貓山王榴槤布丁簡直係榴槤控福音,榴槤味濃到爆炸,質地好滑。調酒方面,Island Escape用咗Gold Rum、Coconut Rum 再加埋Pineapple Juice,椰香夾雜菠蘿甜,好似去咗海邊度假咁!Makan Makan Martini以Vodka做基酒,混入Passion Fruit、Lime汁同Vanilla Syrup,酸甜平衡,雲呢嗱香氣好特別,下次一定再嚟試其他嘢!評分:最高為5分治癒度:👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️抵食度:💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺makan makan將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G01號舖📍將軍澳港鐵站A出口12分鐘路程
評分:最高為5分
治癒度:👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️