Lindzee
Lindzee
Level 4
2025-08-05
Follow
約了舊同事小聚lunch,嘗試找一間在海邊有好環境和開陽的餐廳,試下中環8號碼頭海事博物館入面的天台cafe,環境寧靜,舒適好chill,清新簡潔,牆上有不同的藝術畫。餐廳有户內和户外,有平台,由於天雨關係暫不開放,但環境非常好,從餐廳玻璃可直望中環地標摩天輪,仲好近,從室內都可以清楚影到,仲有無敵海景。

呢間cafe原來係非牟利社企機構,支持不同國籍和能力嘅員工,啲staff好Nice和熱情,會周不時問吓你有冇啲咩需要或者提點,仲會介紹吓菜式。

我哋點咗兩份lunch set,每個item都可以揀一款,有湯/沙律、主菜、甜品和飲品,選擇都幾多,尤其是甜品款式和飲品種類,不只是咖啡奶茶,很多飲品都不用加錢,而且食物都有水準。

Set Lunch
頭盤蘑菇湯:溫度暖暖,香濃幼滑,蘑菇味突出
牛肉千層麵:熱辣辣,適中份量,芝士、牛肉和千層板層次分明,牛肉餡料都多,最吸引是麵上好大塊的芝士
英式香蕉拖肥蛋糕:甜度頗高,但拖肥和香蕉的組合意外地和諧
Latte:拉花latte,香味奶味順滑

Set Lunch
頭盤菲達芝士沙律:都幾大碟,食材新鮮,芝士有層次,沙律醋好開胃
雞肉牛油果卷:好細心一分為二,可以同朋友share,嫩滑雞肉和牛油果,感覺好健康
紅絲絨蛋糕:加$10轉了紅絲絨蛋糕,好大件,質地實淨,忌廉層不會過甜
Cappuccino:泡沫綿密,咖啡香濃

食飽後還買了少許外賣返屋企俾小朋友做下午茶

雙重朱古力Muffin:朱古力味非常濃郁,咬到入面好多朱古力醬,每口都充滿爆漿感,適合朱古力控和鍾意甜食的朋友
Babychino:小小杯,奶泡細膩
Like
Ratings