2021-08-26 1811 views
今日跟老板見客, 即代表又有正野食! 有幸初嚐西貢白沙灣酒店嘅一間日本菜, 門口對正白沙灣碼頭, 完全冇遮擋下坐近門口吧檯, 可以望到全海景位, 再加上陽光照射透入光線, 感覺更chill~!餐廳送上一樽白開水, 店員介紹呢樽水大有來頭, 係日本產地嘅白神山地之水。聽個名已覺得好耹貴, 味道其實同蒸餾水冇咩分別, 唔太識欣賞。一場黎到, 重點欣賞當然係放係食物啦!午餐除了有OMAKASE, 仲有數款lunch set選擇。我就揀咁A4和牛壽喜燒,野菜沙律: 沙律酸尾尾, 開胃又清新前菜: 意為一篤蛋黃就會流出蛋黃汁, 但原來個黃熟咗7成, 質地好似蓮蓉咁軟糯, 很特別。A4和牛壽喜燒: A4和牛仲keep到半生, 稍為係熱辣辣湯底中浸幾下至剛剛熟, 肉質超嫩, 有淡淡牛香, 配有娃娃菜、菇菌、粉絲等配料, 再跟白飯, 夠哂飽!將溫泉蛋加入鍋中, 和牛沾上了蛋汁, 口感更加滑。再送上味噌湯、漬物、甜品。甜品-柚子雪糕: 酸尾尾好清新, 仲有柚子果肉碎, yummy~
今日跟老板見客, 即代表又有正野食!
一場黎到, 重點欣賞當然係放係食物啦!

我就揀咁A4和牛壽喜燒,

野菜沙律: 沙律酸尾尾, 開胃又清新
將溫泉蛋加入鍋中, 和牛沾上了蛋汁, 口感更加滑。
再送上味噌湯、漬物、甜品
2021-08-24
$500 (Lunch)