ry_iris
ry_iris
Level 3
2020-05-21
Follow
好耐無好好同老公出去食一餐好,為左慶祝生日,特別BOOK左這間餐廳,店長好有誠意,預早兩日就WHATSAPP我哋晚餐選擇, 以便為我哋預備食物。
今日我哋㨂左$1388套餐,包括Welcoming Starter,3個Appetizer,沙律,湯,青蘋果雪葩,Main Course,甜品,一共有9道菜:

Welcoming Starter - 初榨橄欖牛油•脆義大利包
一硬一軟法包,吾算好特別,但配埋橄欖牛油就幾好味

A) Appetizer - 紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁

托托蜆新鮮而且肥美,配上香草牛油白酒汁非常夾,好美味

B) Appetizer - 磯煮南非鮑魚配煙燻希靈魚子醬

鮑魚煮得好軟身,魚子醬都幾鮮甜,配埋飽魚好夾

C) Appetizer - 我哋選擇左2款 -
煎鴨肝配自家製雜莓汁燴蘋果 及 黑醋香橙煎北海道珍寶帶子

煎法國鵝肝:
依個真係好正,鵝肝入口即溶,配合蘋果蓉和莓汁一齊食,酸甜味道剛好中和番鵝肝的油膩感,絕對係成餐最好味

煎北海道帶子:
帶子肉厚嫩滑,煎得剛剛好,入口鮮味十足,但相比鵝肝,我還是喜歡鵝肝多啲

沙律 Salad - 西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁
食完頭3款Appetizer,再食依個沙律,有一種清新嘅感覺

湯 Soup -

黑松露野菌湯 :
菌味道比較濃,如果再多啲松露香味會更完美,

法式龍蝦濃湯 (忘記影相):
非常鮮味及濃味,而且非常多,飲完個湯已經好飽

青蘋果雪葩
上主菜前先嚟個青蘋果雪葩,可以令都口部Fresh啲

主菜 - 我哋選擇2款吾同Main Course -
法國油封鴨脾配雜莓紅酒汁
我見好多人推介這款鴨髀,所以希望一試,油鴨髀外皮煎香,內裏肉質像燜過的,很容易分開和軟身,配上雜莓紅酒汁非常夾

西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁
自家秘製的蜜糖芥末籽汁和伴菜襯托西班牙黑毛豬,黑毛豬的肉質juicy多汁,外層輕煎得至香脆,份量也恰當

廚師精選甜品
BOOK位時講明係BIRTHDAY DINNER,所以主廚好有心思咁做左三款好美味嘅甜品

食完呢一餐,有一種好幸福嘅感覺,可以彌補原定去匈牙利旅行而因疫情取消嘅遺憾。 而今晚可能因為天雨關係,全場只得我倆個,好似包場咁。整體感覺唔錯,食物有質素又唔會太貴,下次再去時希望試到大家推介法式鵪鶉釀黑松露意大利飯。
Like
Ratings