2017-11-24 1810 views
一段關係熱情過後要細水長流,除左要對對方信任同包容,間唔中都要自己製造下火花,食好野對我地黎講絕對係好有效的化學作用,來到特別日子更是最好的藉口夏天好天的日子,我地都會去下淺水灣同陽光玩遊戲,而每次日落西山我地就會走,秋涼的晚上黎到呢個地方都真係第一次,感覺截然不同,晚上的淺水灣十分寧靜,是日天朗氣清,沙灘漫步抬頭滿天繁星,這就是火花SHOKU就係沙灘旁邊,好易就可以搵到我地有預先訂位,訂位的時候店員向我地推介一款TASTING MENU,價錢每人$598,佢話要預訂先有得食,TASTING MENU多數都有齊餐廳SIGNATURE FOOD,我地就拍板確認JAPANESE FRESH SEAWEED WITH TOFU JAPANESE CAPELIN FISH頭盤先來炸多春魚,配上新鮮海藻同豆腐,海藻同豆腐有效地解除炸物的油膩感SASHIMIOTORO包住紫蘇葉同紫菜一齊食,令魚脂香多了一份層次,鯛魚有淡淡的柚子味燒北寄貝原本套餐係燒蠔,但因為蠔無到貨而改左做燒北寄貝,反而更特別,北寄貝生食比較多,燒比較少,好大好厚的一塊貝肉,有一些炸蒜,如果唔放炸蒜更能食到貝的鮮味枝豆枝豆係飲品

SHOKU就係沙灘旁邊,好易就可以搵到
SASHIMI
燒北寄貝
枝豆
枝豆係飲品最好的朋友,簡單灑上鹽已經令人食到停唔到口
GRILL COD FISH WAFER
餐廳中間有個大爐,放滿一支支的備長炭,香港有得食備長炭燒物的地方不多,燒魚表面燒得脆脆,內裡仍然JUICY,隱約食到獨特的炭香
TUNA TARTARE SALAD
不過不失的一道沙律,沙律菜夠新鮮,TUNA表面輕炙過
SAKE STEAM JAPANESE CLAMS
蜆肉大大隻好新鮮,SAKE經煮過之後已經無晒酒精,變成左甜甜的一個湯
STACKED YUZU RIBS
呢道菜出乎意料的好食,柚子味好濃,RIBS燒得好香,而且肉輕易離骨

明太子雞翼
雞翼已經起骨,饟了滿滿的明太子,明太子辣辣地,很是惹味
LOBSTER LINGUINE
龍蝦意粉屬超水準之作,意粉中的龍蝦汁十分濃,龍蝦已經全部起晒肉方便客人食用,龍蝦頭有大量蝦膏,多到我要用匙更"不"黎一啖啖咁食,呢碟意粉真係整得好好味
SUSHI
壽司有大吞拿魚腩、北海道海膽、左口魚群邊、鯛魚,全部都好新鮮,左口魚群邊入口溶化,北海道海膽亦夠晒鮮

$598一個人有咁多野食真係好抵,食完飯仲可以去海灘慢步浪漫一下,係特別日子慶祝的好好選擇
2017-11-17