2022-09-01
之前睇到旺角嘅鍋卷鳴門推出日式活海鮮火鍋放題,客人可以係水缸入面撈起新鮮海產,即撈即放入鍋,特別新鮮。今日趁係附近返工,約埋老婆放工係旺角等,一齊去試下。🥰鍋卷鳴門位於旺角通菜街Deli2入面,餐廳裝修好有日式風格,座位亦相當闊落,店內設有自取活海鮮區,餐廳每日會提供4至8款生猛海鮮俾食客任撈任食,我地今晚嘅活海鮮就有沙白、刀貝、大連鮑魚、九節蝦、瀨尿蝦、藍花蟹同紅蟹。飲品選擇都唔少,比較特別嘅就有樽裝可樂同埋生啤,以甜品就普普通通都係一般放題嘅質素。😁鍋卷鳴門晚市提供上忍、中忍同下忍三款唔同價錢嘅放題選擇, 除咗食物嘅種類唔同之外,用餐時間都有唔同,上忍有90分鐘用餐時間,而中忍同上忍就有120分鐘,我地覺得又要捉海鮮又要剝殼,90分鐘可能有啲趕,所以我地最後揀左$788一位的上忍,可以任食日本國產和牛同埋法國生蠔,當然亦可以點埋其他餐嘅刺身、下酒小食、即炸天婦羅同埋一品料理等等超過100款食物啦。😆火鍋湯底鍋卷鳴門嘅湯底選擇共有八款,但係食活海鮮當然係想食到海鮮嘅原味啦,所以我地就揀左最普通嘅蕃茄湯配搭鰹魚清湯。自取活海鮮餐廳嘅活海鮮喺按佢每日嘅來貨而定,今日就有七款海鮮可以俾客人
火鍋湯底
火鍋湯底
餐廳嘅活海鮮喺按佢每日嘅來貨而定,今日就有七款海鮮可以俾客人自己去撈,當中最吸引嘅一定係大大隻嘅瀨尿蝦,呢個大細嘅瀨尿蝦喺街市買都差唔多要100蚊一隻,瀨尿蝦超級生猛,我地第一轉挾蝦唔記得加水放入冰桶,瀨尿蝦放入冰桶仍不停躍動,搞到我非常狼狽,加左水之後瀨尿蝦一放入就凍暈左,輕鬆好多。瀨尿蝦肉超級鮮甜,即撈即灼超級新鮮,我地兩個加埋食左超過10隻,另外大連鮑魚同九節蝦都好大隻,新鮮嘅大連鮑魚口感爽滑又軟腍,九節蝦都好爽口,不過始終都係瀨尿蝦最鮮甜。😆
大連鮑魚
上忍呢款日本國產牛油脂分佈均勻,用鰹魚清湯輕輕一灼就可以食,口感超軟腍,而且油香十足,值得一讚嘅係餐廳上菜速度好快,差不多一點就上,到最後我地都數唔到食左幾多碟和牛。😍
日本國產牛
喺火鍋放題店任食法國生蠔我地都係第一次,呢款法國生蠔蠔肉都幾厚身,海水味都幾重,蠔肉鮮甜,唔需要再沾醬汁都已經好好味。😋
法國生蠔
放題套餐入面嘅其他食物我地只點左兩款一品料理,賣相同味道都唔錯,不過我地主要都係食瀨尿蝦、鮑魚、生蠔同和牛,刺身同天婦羅留返下次黎食中忍或下忍時再試啦。😁
一品料理
一品料理