作為一位識飲識食嘅達人,今次要同大家深度分享呢間隱藏喺觀塘亞太中心嘅泰式放題寶藏——泰金鍋鍋!🌟 環境第一印象一踏入餐廳就被濃濃嘅泰式風情吸引住,空間感十足嘅座位安排完全唔會逼仄。最驚喜係佢哋嘅海鮮養殖區,活蹦亂跳嘅鮑魚同海蝦喺度游水,保證食材新鮮到極!🍲 湯底王者之選名菜五選一:特色金烤魚煲/風生水起秘撈雞/滕椒烤/農家回味雞煲/濃湯花膠雞煲(+98)我揀咗「青檸椰奶雞湯鍋」!椰奶香濃得嚟帶住青檸嘅清新,完美平衡唔會膩口。冬陰功湯底都做得相當正宗,酸辣度剛剛好,飲落去仲有淡淡香茅香氣。🦐 海鮮盛宴B餐已經包埋「即撈即煮」體驗,親自祝鮑魚海蝦放題(A餐加$45)惠顧B.C.D餐即可免費體驗,鮑魚爽口彈牙,海蝦鮮甜到唔使點醬都好好味。🥩 肉類狂熱澳洲下肩胛肉眼油脂分布均勻,輕輕淥8秒就食得,肉質嫩滑到難以置信!特級牛胸腩嘅油香更加係令人回味無窮。串燒方面,沙嗲雞肉串同泰式蝦餅絕對要encore!🍚 隱藏版美食+$98升級嘅「濃湯花膠雞煲」真係物有所值!花膠厚身又彈牙,湯底膠質豐富到黏嘴唇。仲有佢哋嘅泰式煲仔飯,飯焦香脆,配料份量十足。🍧 甜品天堂自助甜品區絕對係第二個胃嘅戰場!綿綿冰機可

🌟 環境第一印象

🍲 湯底王者之選

🦐 海鮮盛宴
B餐已經包埋「即撈即煮」體驗,親自祝鮑魚海蝦放題

🥩 肉類狂熱

🍚 隱藏版美食

🍧 甜品天堂
自助甜品區絕對係第二個胃嘅戰場!綿綿冰機可以自由配搭 toppings,我最愛芒果+椰汁+爆珠嘅組合。仲有即製嘅椰汁西米糕,口感Q彈唔會過甜。

建議預早book,甜品記得留肚,真係好多選擇

以$200-300呢個價位,可以食到咁高質嘅海鮮同肉類,仲有咁多特色菜式選擇,絕對超值!特別適合一大班朋友聚餐,每樣都可以試少少。

總括而言,泰金鍋鍋無論食材新鮮度、菜式創意度同服務質素都令人滿意,已經book定下次再戰!健身完嘅cheat day嚟呢度放題,真係零罪惡感~