經過Honey Granny經常被貼在玻璃窗的超大字告示吸引: "洪瑞珍三明治~~~售罄"...咁巴閉?! 未食過但睇過某雜誌"煲"佢個美乃滋醬好正....搵日有機會試試先.
今日放lunch唔太餓, 急急腳走去睇睇有無緣份? 見到貼著三明治又到了貨, 正所謂手快有手慢無, 一於買份試試先, Let's Go, go go go~
鋪頭是我第一次幫趁因我不喜咬蜂巢, 咁我無理由用$35元買一杯我不想食的東西為了要試新吧? 所以此店開張至今一直無幫趁; 今日一入店, 年青的妹妹仔店員態度良好的招呼我, 知我想買三明治就向我提供餐牌並告知好幾款例如最受歡迎的Original已售罄, 無問題, 我根本是為麥包而來所, 既然有, 就來一份吧! 盛惠$25元!

一見到包裝, 感覺良好, 有點期待, 開餐喇~

一打開, 咩都薄薄的, 唔係呀化? 與之前同一條街出晒名啲餡料薄到癲, 成為一時佳話(去年已執笠)的"明記"比, 真是不相伯仲...有些少不安的預感~ hey, 試咗先講啦!
但好可惜...果然不出所料, 咁薄的料真係唔慌好食, 好難有例外! 火腿? 太薄而且食唔出有幾正; 美乃滋醬喎: 唔講我真係唔覺有咩醬, 當然食唔出有幾滋味, 失敗! 面包...真係Sorry, 只可講麥包無麥味, 唔鬆軟就預咗, 失敗中的失敗!
我唔知白麵包original會有幾fluffy, 但個人認為呢份三明治, 名氣大於一切, 事實係差過去海光商場入面任何一間朝早賣果汁的店舖order一份即制三文治, 當然亦差過隔兩個鋪位的東海堂朝早即造的熱辣辣三文治, 因為大家都至少贏在"新鮮熱辣軟熟", 贏晒! 更莫講話我去開"聯發"食Mr Tang 的人氣招牌雞蛋三文治, $18蚊份可能都有人嫌貴但同洪瑞珍$25元比...已經平妳三份一, 人家蛋夠滑份量又夠多夠厚, 麵包好鬆軟正正話到俾人聽咩叫fluffy! 無需那pat薄到食唔出的美乃滋醬去點綴聯發又贏晒! 咁點解仲要羊群心理, 買一份坐過飛機的三明治??! 貪佢有名氣夠貴? 好奇心害屎貓~ 抵我中伏!!!
總括而言: 唔抵食唔好食, 無謂浪費quota!
注意: 這篇食評的喊面不是俾雪糕的, 而且店員很好, 店舖又裝修骨子幾吸引, 洪瑞珍只是它們的寄賣食品不是Honey Granny自己的問題, 不過賣得, 妳預咗, 要硬食