2022-09-16
本來諗住去九龍城食小曼谷,點知生意實在興隆,店長提議我哋去附近南角道的 BTS美食站,原來餐牌是差不多的,還有一些獨特菜式推介,口味即刻多了一點新鮮感!位置其實很方便,宋皇臺地鐵站出口旁邊,亦都係泰國菜一條街,泰國鐵路主題餐廳有 BTS 路線的海報,好有特色同泰國🇹🇭風味,又好掛住去泰國做Spa搭地鐵囉!珍多冰 $35QR code 自助落單,快捷方便,天氣熱辣辣坐低梗係叫一杯珍多冰先啦!裏面仲有特色大樹菠蘿,椰汁味道濃,清甜解渴,入口好甜滑,最啱配埋香辣泰國菜啦!泰皇咖喱法包軟殼蟹 $172招牌菜式!每次嚟都一定心思思想食返個,泰皇咖喱法包軟殼蟹,椰奶香味濃稠咖喱汁,軟殼蟹炸得香脆,見到都流口水🤤軟殼蟹鮮美肉厚,蟹膏好香甜,咖喱汁夠濃,再配法包沾咖喱食,真係無得輸。鐵板豬頸肉炒椰菜苗$103去泰國食椰菜苗先係最地道,鐵板火候啱啱好,啫啫聲音好新鮮,泰式馬拉盞炒法,加上蝦米香蒜辣椒好惹味 🌶️ 椰菜苗幾好味,爽口鮮甜。豬頸肉比鐵板煎到焦香,有鑊氣!份量都唔少,仲食到鹹香味好入味!小曼谷原隻芒果糯米飯 $72原隻芒果非常清甜,相當嫩口,沾上香濃的椰汁,跟糯米飯同吃超好食,味道更有層次。整體
珍多冰 $35
泰皇咖喱法包軟殼蟹 $172
鐵板豬頸肉炒椰菜苗$103
小曼谷原隻芒果糯米飯 $72
整體 BTS美食站 感覺唔錯,食物大份量,水準穩定的好,價錢亦合理,服務細心有禮貌,下次來九龍城食泰菜又多一個選擇。