2023-01-08
九龍灣Megabox的一家法國餐廳,有別於其他高級餐廳,選擇開設在商場入面,容易接近大眾,將法式經典菜式推介俾香港人。餐廳主廚曾於米芝蓮餐廳及五星級酒店工作過,有多年西餐經驗。而餐廳室內設法式園藝風,以白色為主色,有高級典雅嘅感覺。餐前水果:蕃茄🍅檸檬🍋侍應會推餐車裝住餐前水果,只有蕃茄同檸檬,幾特別Exclusive Set Dinner For Two($698)Starters 8選4Starter 選擇多,包括唔同種類嘅食材,各有特色,好難抉擇Air Dried Beef 風乾牛肉💕風封黑毛豬就食得多,風乾牛肉就第一次試,果然值得一試Smoked Salmon with Honey Dill Dressing挪威煙三文魚伴蜜糖🍯刁草醬💕煙三文魚充滿油香同煙燻味Honey Mustard Shrimps 蜜糖芥末籽香草蝦🦐香草蝦味道偏淡Marinated Swordfish 輕煎醃製劍魚💕西餐唔係成日食到醃製魚類,味道剛好不會太咸湯 Choice of Two Soup甘筍南瓜湯或經典法式洋蔥湯🧅甘筍🥕南瓜湯比較健康,味道清甜我比較推介法式洋蔥湯,炒香嘅洋蔥煲成湯,味道香濃,加入
餐前水果:蕃茄🍅檸檬🍋
侍應會推餐車裝住餐前水果,只有蕃茄同檸檬,幾特別
Starters 8選4
Air Dried Beef 風乾牛肉💕
風封黑毛豬就食得多,風乾牛肉就第一次試,果然值得一試
挪威煙三文魚伴蜜糖🍯刁草醬💕
煙三文魚充滿油香同煙燻味
香草蝦味道偏淡
Marinated Swordfish 輕煎醃製劍魚💕
西餐唔係成日食到醃製魚類,味道剛好不會太咸
湯 Choice of Two Soup
甘筍南瓜湯或經典法式洋蔥湯🧅
甘筍🥕南瓜湯比較健康,味道清甜
我比較推介法式洋蔥湯,炒香嘅洋蔥煲成湯,味道香濃,加入芝士同法包🥖浸喺湯入面入哂味,第一次咁食法,好過癮
Main Course 4選2
Baked Cod Fish with Young Spinach & Mushroom 菠菜蘑菇🍄烤鱈魚💕
鱈魚烤得恰到好處,加上龍蝦汁,魚同龍蝦都係海鮮,所以味道非常夾。菠菜同蘑菇,都唔會太濃味,唔會影響主菜
Traditional Cassoulet
傳統法式卡酥萊 (五花肉,豬肉腸配蘑菇白腰豆)伴沙律💕
係法國傳統名菜,係百年英法戰爭時發明,法國民眾為了用來慰勞被英軍圍困的前線士兵,蒐集城內食材,五花肉,豬肉腸,白腰豆,放入一大鍋入面煮,要烹調一整天,冬天食用份外窩心。經過長時間烹調,扁豆完全吸收食材的精華,味道偏濃,可以同沙律🥗一齊食
甜品:焦糖燉蛋
燉蛋超滑溜,面層焦糖脆脆地,甜度適中