一張相,應該可以簡介到呢個聽落咁複雜既標題發生咩事 (笑)。 Churros D'amour,係正香港最旺既旺角,仲要係最旺既旺角好多小食店既一個corner,登打士街。平日星期六日有出開旺角既朋友應該會明白,家樂坊果條小食店林立既街有幾迫。唔驚... 最怕迫既我星期六下午迫迫迫迫迫... 終於迫到黎呢度。其實呢間賣西班牙小食既店已經有好多ig同blogger介紹過,一黎當然係食物好食,二黎,另外為人所大推既仲有呢度既靚仔法國老闆(笑)。今日見老闆唔到,不過唔緊要,其實我係為churros而黎的。Nutella churros w/ vanilla ice-cream ($47)- 淨係見到呢個漂亮的presentation,已經夠賞心悅目啦。Churros係來自西班牙既小食,即係西班牙油炸鬼咁解喎。油炸鬼就食得多,實不相瞞,西班牙油條真係初次體驗(有傳閒話其實西班牙既油炸鬼技術係係中國傳入,係真係假我就唔知了 )。即叫即造既呈黃金色既churros入口十分十分香脆!加埋甜甜既nutella令我一路食一路讚不絕口 ,而熱辣辣整起既甜品加埋凍冷冷既雪糕真係可以話係岩岩好。一啖chu

Nutella churros
,而熱辣辣整起既甜品加埋凍冷冷既雪糕真係可以話係岩岩好。一啖churros一啖雪糕,好滋味。
Nutella churros
另外仲點左一杯熱cappuccino($28)。有兩個驚喜 - 第一樣係無諗過呢度一杯咖啡的賣相亦一點不馬虎。第二樣係,呢杯咖啡飲落好有係歐洲飲到的咖啡既味道,唔知係咪因為奶比較淡既關係,除左味道比較淡之外,texture亦都比較稀身一點。首先要說我平時係唔中意飲呢一種咖啡的,但今次呢個感覺,呢個味道既咖啡,竟然同個churros夾得非常好,可以減輕食完churros輕微既甜膩感,感覺十分唔錯。
Cappuccino
係食肆林立,餐廳各出奇謀既旺角要站得住陣腳真係唔容易!難怪churros d'amour開業以黎一直得到唔少人既喜愛,相信除左老闆靚仔之外,食物質素係最大既原因呢!

2014-09-20
$50 (Lunch)