2022-04-19
今日去沙田 IKEA 買完嘢突然之間好想食放題,諗起之前同事介紹嘅呢一間大喜屋,佢話個性價比相當高,就過嚟試下,餐廳環境都幾高檔,除咗基本嘅放題美食之外,仲有清酒梅酒任飲,質素重相當不俗添。刺身拼盤,我哋揀咗三文魚、希靈魚、油甘魚、劍魚腩、帶子、赤貝、甜蝦同埋玻璃蝦,全部刺身都相當新鮮,其中帶子、赤貝入口鮮甜,厚切三文魚十分肥美,有唔少部份都係腩位嚟添。黑松露玻璃蝦壽司,作為黑松露控嘅我又點會錯過呢一個壽司呢,玻璃蝦爽口彈牙,加上黑松露嘅香氣,係非一般咁滋味。火炙三文魚皮壽司,喺餐牌見到呢一樣咁特別嘅壽司即刻嗌嚟試下,魚皮連帶少少魚肉,口感嫩滑,魚皮被火炙過後豐富嘅油脂被悉數迫出,加上燒得卜卜脆既魚皮,值得一再 encore。串燒鰻魚,鰻魚相信係除左刺身之外,另一樣返本嘅食物,呢度嘅鰻魚肉身脹卜卜,口感同味道都一流。燒羊架,羊架燒得夠香,入口未算好騷,但係咬深少少嘅連膏位置,口腔即刻充滿著濃濃嘅羊騷味,羊肉嫩滑,豐富既油脂令到口感更加豐腴,鍾意食羊嘅朋友唔可以錯過。。鹽燒雞翼,廚師將雞翼嘅外皮燒到脆卜卜,入口相當乾身,明顯所有多餘嘅油份都已經被瓊乾,只係落少少海鹽嚟調味,已經夠哂好食。
豉椒炒蜆,喺廿幾款熟食嚟講呢個炒蜆令我特別印象深刻,豉椒味濃,炒得夠香,蜆大而無沙,仲有微微嘅鮮甜味,鐘意鮮甜味嘅我大愛。
埋單每人都係大約二百蚊,果然係一間性價比高嘅放題啊吓。