當一個人身體出現變化,從前唔節制嘅飲食習慣,都會慢慢比心態改變過嚟。食素唔一定係因為宗教信仰,亦都未必係因為減肥需要,最近嘅我開始嘗試多食素,人體感覺比較輕盈同埋健康。呢一日工作嘅關係又黎到沙田,唔少素友都介紹我愉翠苑街市入面嘅素食店,所以就嚟「潮聖」。同老闆閑談期間,知道小店開業大約八個月,老闆之前曾經係素食館工作,所以都有經驗。小店只有幾個座位,主要做外賣生意 。主打當然係日式素食料理,壽司、刺身、便當、天婦羅樣樣有價錢仲好親民.點咗幾樣老闆必食推介。.手撕雞冷麵 $38佢呢度用嘅麵都係用白色嘅素麵,口感比較清爽彈牙;素雞絲模仿到同真嘅一樣,拌咗啲榨菜絲同埋青瓜絲,芝麻醬香口,夏天食呢個就最啱日式燒汁素鰻魚飯 $38用圓形日式便當盒裝,感覺親民,上枱嘅時候微溫,飯用咗珍珠米,壽司醋嘅份量唔係好多,所以唔會好酸;飯上面放咗一塊素鰻魚扒切件,淋上左燒汁同埋炒香左嘅白芝麻,素鰻魚其實係腐皮卷成,所以咬落去一層一層,有口感燒汁令到素鰻魚同真嘅更相似,便當入面仲有黃蘿蔔,酸薑同埋青瓜片,都比較爽口,同埋開胃,顏色吸引!香芒吉列卷(4件) $26面頭鋪左芒果片,顏色鮮艷,芒果香甜,如果正值澳洲
同老闆閑談期間,知道小店開業大約八個月,老闆之前曾經係素食館工作,所以都有經驗。小店只有幾個座位,主要做外賣生意 。主打當然係日式素食料理,壽司刺身、便當、天婦羅樣樣有
價錢仲好親民
點咗幾樣老闆必食推介。
手撕雞冷麵 $38
手撕雞冷麵

日式燒汁素鰻魚飯 $38
日式燒汁素鰻魚飯

香芒吉列卷(4件) $26
香芒吉列卷(4件)
面頭鋪左芒果片,顏色鮮艷,芒果香甜,如果正值澳洲芒果季,老闆仲會不計成本用上澳洲芒!
壽司卷入面包入咗炸素魚塊,酸甜子薑同埋青瓜,食落口酸甜同香口嘅感覺

台式燒肉刈包(2件) $22
台式燒肉刈包(2件)
刈包口感同味道似中國嘅饅頭,老闆建議新鮮即食係最好,可以確保到刈包軟熟,入面有一塊素叉燒,酸青瓜,蕃茄同埋自家製嘅芥茉沙律醬汁;素叉燒經過油炸,香脆可口,芥末沙律醬汁酸酸甜甜之外,仲有芥未嘅微辣。

呢度啲食物即叫即做,確保新鮮;價錢相宜但係用料絕對唔馬虎!好似天婦羅,老闆就用咗日本南瓜。訪問期間,好多熟客都黎購買,老闆話幫襯佢嘅唔止淨係食素嘅人,都有一班本身唔係如素嘅熟客,尤其係好多小朋友,因為真嘅魚生容易產生細菌,反而呢類素食,家長會好放心佢哋食用。

小店要生存,除咗要有實力,口碑亦都好緊要。欣賞老闆開業唔單止係為利潤,更加會諗到身邊嘅人身體嘅健康。做事,都必須要同良心過得去
2018-06-11
Type of Meal
Dinner
手撕雞冷麵
香芒吉列卷(4件)
日式燒汁素鰻魚飯