今日同老公嚟到沙田星海薈飲茶,諗住輕輕鬆鬆歎個晏晝。餐廳環境闊落,光線充足☀️,坐得幾舒服。雖然係平日,但都幾多人,傾偈聲、笑聲,氣氛都幾熱鬧。唔係嗰啲靜英英嘅高級餐廳,反而多咗份親切感,啱晒我哋兩公婆hea吓。餐具擺設都幾精緻,感覺都幾用心🥰。

安格斯牛肉腸粉:4/5 腸粉夠滑,牛肉都幾香,但略嫌牛肉味唔夠濃郁,如果可以再多啲肉汁就perfect池喇!不過整體嚟講都算唔錯,腸粉皮薄餡靚,值得一試👍。

春風得意腸粉:3.5/5 呢個組合幾得意,腸粉包住炸兩同鮮蝦,一次過滿足三個願望!蝦都幾爽口彈牙,炸兩夠脆,但可能因為太多嘢夾埋,味道有啲雜,而且要趁熱食,如果唔係炸兩會變腍,影響口感。出品節奏要快,如果唔係就扣分啦!

招牌胡椒濃雞湯灌湯餃:4.5/5 呢個真係要讚!胡椒味好香濃,雞湯夠晒熱辣辣🔥,飲落好舒服。灌湯餃皮薄餡靚,入面嘅湯汁好多,小心燙口!唯一缺點係個湯餃有啲大隻,食完一個都幾飽肚。趁熱飲湯,正!
金磚豆腐:3/5 豆腐炸得幾香脆,外脆內軟,但味道比較普通,冇乜特別驚喜。如果可以配埋啲特色醬汁,應該會好食啲。出品速度要快,如果唔係豆腐放耐咗會變硬,影響口感。

高性價比之選,唔踩雷! 今次喺星海薈嘅飲茶體驗都算唔錯,嘢食有水準,環境又舒服。整體嚟講都算滿意。茶芥每位$17都算合理,而且唔限時,可以慢慢傾偈。聽講佢哋嘅招牌白胡椒焗蟹飯、遠年陳皮燒鵝伴陳村粉都好正,下次一定要嚟試吓!佢哋仲有紅燒王子乳鴿+清蒸龍躉斑仔蒜蓉粉絲蒸元貝+脆皮炸子雞嘅特惠孖寶,兩個餸只係$198,抵到爛!仲有,呢度係星級婚宴場地,又可以公司包場,節慶嚟呢度過都唔錯㗎!下次約埋班friend嚟gathering,一定好開心🥳!