今日去深水埗買旅行用既電話卡,行行下係街市隔離見到一間白色牆身,清新簡約風既小店。入到去仲有不同既輕食,甜品,飲品等,大部分食材入面都有茶呢個元素,感覺好fresh☺️先介紹下個飲品,揀咗抹茶鮮奶diy, 抹茶鮮奶飲得多,自己整都係第一次。要將抹茶用個茶藝工具打到起泡🍵,再倒落啲熱牛奶度🥛飲落又幾好飲咼,好濃🤤茉莉綠茶配氮氣茶•清甜蘋果味,味道好清新,飲得岀茶味同蘋果味,而呢個氮氣呢,其實就會有少少改變咗飲品既質感,飲品口感會有少少似啤酒既感覺。呢度輕食選擇唔多,小食4揀2款再加主食3揀1 ($78 with set)。 咁今次就揀咗香茅薑茶脆魚塊,柚子煎茶雞翼配茶湯冷麵。小食好好食😍 會食到少量茶味,魚塊鬆脆得黎感覺唔熱氣,雞翼入味得黎亦都好嫩滑🤩 茶湯冷麵食落比較清淡,下次會試熱湯。到甜品🍮,冇誇張,呢度既蛋糕真係好好味😭❤️ 叫咗2件都係玫瑰味。玫瑰荔枝慕絲蛋糕 ($36) 蛋糕食落好滑,食到荔枝味既時候會滲岀淡淡既玫瑰香,食落唔太甜👍🏻玫瑰麻糬戚風蛋糕($55) 每日口味都會唔同。係我食過最好食既蛋糕🍰 蛋糕濕潤得黎亦都好鬆軟好彈力,玫瑰味好岀,蛋糕入面加咗麻糬同忌廉,每食一啖都覺

茶湯冷麵食落比較清淡,下次會試熱湯。

玫瑰麻糬戚風蛋糕($55) 每日口味都會唔同。係我食過最好食既蛋糕🍰 蛋糕濕潤得黎亦都好鬆軟好彈力,玫瑰味好岀,蛋糕入面加咗麻糬同忌廉,每食一啖都覺得好幸福😆

呢間小店係沙漠中既綠洲!係深水埗呢個街市地方旁邊竟然有一間可以俾人漫活既文青小店☺️