2K
幼年時爸媽已帶我幫襯林記了,印象中由 $8 蚊碗飯食到依家 $14 蚊,由大埔臨時街市轉到依家新街市。依家仲係 $14 蚊碗,真係好平好抵!全港 no.1 既林記排骨飯去了那裡呀?新明發升到 Top 1 !最初走到新明發,但東主有喜休息七天,唯有走黎林記食啦!過份的增磅日,紅洋蔥小籠包晚餐、after 5 生蠔加三多炸雞髀宵夜,臨瞓前還要整碗林記排骨飯,要操多幾日消脂先得喇!每朝街市熟食檔都人山人海,等位是必然的。林記又平又抵又唔太差既經濟點心同蒸飯,當然坐無虛席啦。剛才食個撈麵仔點夠我食喎,走黎排隊加多個排骨飯就差唔多!飲酒到清晨五點多暈住飄到林記嘆早飯呢!琴日朝先飲通宵再黎宵夜,今日又黎清晨五點幾醉昏昏食排骨飯,想肥死人咩!咸水角,外脆內嚥韌,香口就香口,但一咬噴由,少許肉碎作餡,味道還算可口。鮮竹卷,唔似蠔汁又唔似上湯,界乎兩者之間。腐皮夠軟棉嚥韌,吸得芡汁透徹,整條塞入口不讓半滴精華流失!肉鬆菜蔬融會,卷內蘊藏大量可口汁液,一咬爆汁,有如洪水般滋養味蕾,滋味無窮。山竹牛肉,結實牛肉球混上時蔬、香蔥,但青味使我吃不消,因我什麼都要走蔥的呢!淋下大量喼汁,不停打滾讓肉球均勻地沾滿再

淋下大量喼汁,不停打滾讓肉球均勻地沾滿再豪邁地整粒塞入口,塞得嘴仔滿滿,感覺良好!大部份蔥味已被濃濃喼汁味道所掩蓋,強烈酸咪咪甚是開胃醒神,啖啖肉不錯的選擇。

鵪鶉蛋燒賣,馳名招牌菜,肥豬肉混在瘦肉之中,比例恰到好處,豬油豬膏甘甜但不油膩,強力的催化劑使到味道更香濃出眾。

不知道何解肥豬肉跟鵪鶉蛋十分相襯,古人的智慧結晶嗎?蛋黃香、蛋白滑彈、肉球多汁嚥韌有彈性,滿分無法挑剔,一口品嚐多種味道與質感,無比幸福。

豉汁蒸鳳爪,沒有油淋淋,亦沒有厚厚而杰撻撻的醬汁包實,清淡蠔油豉汁來得更清爽舒服。炸爪皮爽肉彈,損損腳指瘦瘦臉頰,有得食又有得運動消脂,一舉兩得。

四寶雞紮,芋頭不合我胃口,用蟹柳或火腿更好啦。點解無魚肚既?路上跌左嗎?

大陸大紅色塑膠蟹柳,最討厭的強國出產,甜味重到濁,質地膠而鬆散。我要日本北海道牌架!連百佳、惠康都賣大陸翻版北海道蟹柳,包裝一模一樣仲印埋日文,勁難食呀!要去街市、大昌先買到正版啊!

雞柳結實醃味濃,啖啖肉濕潤多汁。掉丟芋頭,大大啖狠狠地一口咬下三種食材連嚥韌微爽腐皮,百花齊放,多種味道互相輝映,這樣才是食雞紮的真髓,拆開續款食又點會係紮呢?

炸春卷,好粗啊!切開原來得少少雞絲餡啫,春卷皮就大量。雖然有點燶,都炸得乾身不油膩,掉落喼汁打滾一翻,酸酸甜甜脆卜卜都使人滿意。

豉汁蒸排骨,排骨飯只得四五點排骨點夠喉呀,叫多碟先得。質素跟排骨飯的排骨同出一轍,豬肉味濃而香甜,鬆軟滑溜氣味吸引,滲出清淡豉椒味道點綴一下更是美妙。

乾蒸燒賣,豬肉達人!排骨係豬、鵪鶉蛋燒賣係豬、乾蒸燒賣都係豬,全屬招牌菜,頂級味道、頂級滋味!

食肉獸星座的我對於啖啖肉既燒賣當然愛不釋手,連食一打都面不改容!原粒入口,彷似灌湯一樣爆開,微量肥豬肉增添口感,天然豬油贈送甘香味道,既清爽又不油膩,大愛。

排骨飯,無論何時何地都要用油紙墊住食,古祖食法!先將飯倒在油紙上翻滾,再淋上自家調配甜豉油,不停攪拌直至均勻,每粒飯都要添上顏色方算大功告成。飯粒抱著排骨掉進口中,腍濕爛而且飯香欠奉!質數下滑,低於水平,失晒水準。

排骨肉少骨多,幸好味道超卓,可口香甜,軟棉滑滑。上品排骨飯既飯粒要乾身嚥韌飽滿肥嘟嘟,飯香撲鼻,排骨肉多骨少,半肥瘦鬆軟香甜沒肥膏,肉連飯淋上清爽芬芳甜豉油同吃,天上的味道!

依家有油紙供應既飯店少之又少,現今年輕人對油紙功能沒半點認識喇!可以吸收多餘油份、水份及蒸氣,使到飯粒保持乾爽,當然如果蒸到碗飯濕淋淋又腍劈劈的話,油紙都無用武之地喇。如果用油紙捲住排骨飯放涼,數小時後才拆開品嚐,味道更濃更香甜呢!
鮮竹卷
炸春卷
豉汁蒸排骨
鵪鶉蛋燒賣
乾蒸燒賣
2014-08-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)
鵪鶉蛋燒賣
  • 排骨飯