2006-08-21
這次已經是第二次黎食飯上一次舊同學聚會,可能只顧住wewa鬼叫,所以跟本無留意d食物,只係激讚8人台桌有間隔, 所以幾嘈都ok~今次補祝阿媽生日,又想食上海菜,所以再黎試真d~book左枱, 不過入左去發現都未full,唔洗等位(同金滿庭差咁遠..)...三個人,叫左:醉乳鴿(好味~好香酒味同幾滑~不過唔鐘意重酒味ga人咁就唔好叫)四味拼盤(有燻魚, 肴肉, 海蜇頭同雞絲粉皮, 我覺得除左個燻魚外,其他都ok~ 最好味係個海蜇頭,好入味好爽)韮菜桂魚餃(我覺得無咩特別, 但阿媽幾愛食)1/4隻砂窩雲吞雞(個湯好清甜~不過我係湯怪咩湯都啱~所以可能唔準, 好多菜同雲吞, 都可以每人飲到2碗~~好好呀~)乾菜千層肉(其實就係好似梅菜煮五花腩再切薄片,只係ok而已, 反而配角d小棠菜仲好味~)咸肉菜飯(唔錯~~唔係太油, 而又幾香, 同埋軟硬適中~)haha..因為太眼濶肚窄,所以最後都要打包~服務好好,成日會好主動同你加茶同收碟都好快, 有個部長見我地對隔離台條魚眼甘甘,又會解釋比我地聽係咩餸。不過最後好似趕人走咁收曬我地d碗碟..扣小小分~難得阿媽都話唔錯~^^唔想等位等到傻可以試下~
今次補祝阿媽生日,又想食上海菜,所以再黎試真d~
三個人,叫左:
韮菜桂魚餃(我覺得無咩特別, 但阿媽幾愛食)
咸肉菜飯(唔錯~~唔係太油, 而又幾香, 同埋軟硬適中~)
haha..因為太眼濶肚窄,所以最後都要打包~
難得阿媽都話唔錯~^^唔想等位等到傻可以試下~