1K
紀念日一年一次, 必須要保持儀式感, 食餐好d既浪漫下慶祝下, 今次揀左蠔灣, 早兩個星期就打黎訂位! 餐廳原來唔係好大, 燈光昏暗幾寧靜, 望下menu見生蠔真係好多款, 唔係太識揀, 所以叫左老闆幫我地揀左6款, 每款兩隻試下, 建議唔太識揀既都可以咁做, 老闆都好樂意幫忙另外我地自己叫左皇帝蜆, 皇帝蜆好少有, 要睇佢當唔當造, 產量唔多, 唔係時時有得食! 仲有龍蝦刺身, 活赤貝同埋馬糞海膽。成個海鮮盤上枱時真係超吸引, 碎冰底下有LED燈, 盤既下層比你放殼, 依d細節位做得唔錯Honey Point $34South. Africa Roc $33Fine De Claire $36Lambert n2 $42Majestic n2 $42Gillardeau n0 $626款生蠔由淡口食起, 每款都好新鮮, 要數我最中意就係來自法國既Gillardeau n0, 亦都係當中價錢最高既, 蠔肉肥美結實又有彈性, 味道鮮甜得黎有層次, 海水味同香濃蠔味係口腔入面徘徊, 絕對係超高質!皇帝蜆十分有份量, 未試過食咁肉厚既蜆, 鮮甜到不得了! 活赤貝雖然都好新鮮, 但比皇帝蜆搶哂

Honey Point $34
South. Africa Roc $33
Fine De Claire $36
Lambert n2 $42
Majestic n2 $42
Gillardeau n0 $62

皇帝蜆十分有份量, 未試過食咁肉厚既蜆, 鮮甜到不得了! 活赤貝雖然都好新鮮, 但比皇帝蜆搶哂風頭
龍蝦刺身彈牙帶脆口, 馬糞海膽都唔少得, 比左帶鹽既紫菜夾黎食, 正!

鵝肝多士
一上枱已經聞到鵝肝既香氣, 鵝肝厚身過塊多士, 表面光澤, 未放入口已經流哂口水, 咬入去軟綿, 油脂溢出成口充滿甘香, 人間美味!

龍蝦湯
濃而不咸, 濃稠度岩岩好, 飲得出應該有放埋蝦殼打碎再煮再熬製, 如果唔係唔會咁濃郁~

龍蝦意粉
呢碟應該係我暫時食過最好食既龍蝦意粉, 除左拆肉龍蝦肉之外, 煮意粉用既龍蝦汁都用左龍蝦殼熬製, 醬汁濃而不膩, 充滿龍蝦香氣! 唔會係意粉還意粉, 龍蝦還龍蝦, 成件事融合得好好! 超出色!

今晚依餐晚餐我地比滿分, 食材本身質素好Top, 廚師亦煮得用心, 比得起酒店級有餘, 推介!