2007-10-16
懷緬過去常陶醉, 一半樂事一半令人流淚. 人大了, 少不免係度懷緬過去, 好像近日也聽到大家對過去的懷緬. 小弟有幸曾經經歷, 雖不深, 至少叫做參與過.又好像意粉屋, 也是我們的經歷. 遠係未返窩福之前, 曾經有段日子, 小弟要接文迪完團契後回家, 係意粉屋食過不少宵夜. 近年真係少了來這裡, 不過集體回憶四個字, 係不能匹敵的. 是晚就來了又一城店晚餐.這裡的環境係幾好的, 如果坐係室外的, 樓底夠高, 係幾開揚的.要了個意味套餐, 有湯, 天使麵, 主菜同咖啡茶. 份量也不少. 二人用$258, 價錢合理. 另外加$11把餐飲換了熱情果園, 又加$15要了個甜思思精選: 朱古力熔岩配雪糕.特色龍蝦湯: 8分, 這個湯真係喝了好多年, 好像也變了這裡的招牌似的. 其實龍蝦肉也不算少的, 當然個湯係好濃郁, 飲了那麼久, 也習慣了這味道, 繼續收貨.芝士焗龍蝦帶子天使麵: 9分, 係度叫餐, 除了龍蝦湯, 另一個主力就要數到芝士焗龍蝦帶子天使麵. 名字長長, 其實小弟覺得個重心係芝士焗天使麵. 撈了汁的天使麵係相當之入味, 濃濃的芝士, 剩吃係嫌太杰同濃, 跟天使麵一同吃就剛好. 龍

芝士焗龍蝦帶子天使麵: 9分, 係度叫餐, 除了龍蝦湯, 另一個主力就要數到芝士焗龍蝦帶子天使麵. 名字長長, 其實小弟覺得個重心係芝士焗天使麵. 撈了汁的天使麵係相當之入味, 濃濃的芝士, 剩吃係嫌太杰同濃, 跟天使麵一同吃就剛好. 龍蝦同帶子反而係點綴的, 不過也算新鮮的. 這個芝士焗天使麵, 係令我吃完又吃的.

意大利三色薄餅: 8分, 當然也叫了一些新的食物, 就好似而個薄餅. 三色即係茅屋芝士, 羅勒香草同車厘茄. 整體來講, 味道嫌過濃, 茅屋芝士同羅勒香草都係比較搶味的東西. 薄餅皮脆脆的, 焗得熱辣辣, 不錯.

熱情果園: 8分, 飲品要了熱情果園, 即係熱情果加蜜桃冰茶. 有蜜桃飲品, 自然想試. 這個味道幾好, 冰茶真係幾冰凍, 蜜桃同熱情果味係適中, 唔太淡唔太濃, 加上有蜜桃肉, 豐富.

朱古力熔岩配雪糕: 8分, 另加的甜品, 朱古力熔岩係好濃烈的朱古力味, 配上雲尼拿雪糕就中和一下, 一冷一熱, 口感幾好.

或許係感情分的緣故, 是晚係吃得相當滿意的.