上海小聚📍北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖呢日同朋友去咗北角匯行街,到晚餐時分,就揀咗呢一間食餃子同湯餃嘅上海,專門店嚟食。除咗價格便宜之外,味道同賣相都一流,難怪會有咁多街坊幫襯,相信係當區嘅平民美食之一!! 💰$60擔擔面配三隻湯餃 🍜🥟一坐低見到Menu我就已經鎖定左呢碗擔擔麵,因為我好鍾意食花生醬味好重嘅嘢,所以呢碗擔擔麵就啱晒我嘅口味。佢有肉碎同花生碎粒做點綴,原來係上海麵嚟嘅,亦都可以選擇日式拉麵或加錢轉稻庭烏冬,食上海嘢梗係照食上海麵啦!佢嘅辣味好微,花生醬味嘅湯底亦唔會過膩,正!而配三隻湯餃,我哋就揀咗大白菜鮮肉口味,餃子係新鮮人手包嘅,每隻都又大又紮實,肉汁仲好多添,即使係湯餃,層皮都唔會淋晒好好食。 💰$60四川香辣紅油配雲吞抄手 🌶️🥟全餐最重口味嘅應該就係呢個紅油抄手,唔好睇佢上面咁多調味料,又紅卜卜好似好辣咁,其實佢嘅辣只係丁點嘅啫。佢嘅雲吞勁大隻,內餡我哋揀咗西洋菜鮮肉,同樣係咁好食!雖然一次過叫10隻好似好多,但好食嘅嘢又點會嫌多呢!如果怕太多食唔晒,都可以選擇叫7隻,兩款套餐都會配一款前菜同埋一款甜品。由於當日已經賣晒酸甜蘿蔔,所以我哋兩個餐都係叫晒陳醋雲
上海小聚
📍北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖

💰$60
擔擔面配三隻湯餃 🍜🥟

💰$60
四川香辣紅油配雲吞抄手 🌶️🥟
全餐最重口味嘅應該就係呢個紅油抄手,唔好睇佢上面咁多調味料,又紅卜卜好似好辣咁,其實佢嘅辣只係丁點嘅啫。佢嘅雲吞勁大隻,內餡我哋揀咗西洋菜鮮肉,同樣係咁好食!雖然一次過叫10隻好似好多,但好食嘅嘢又點會嫌多呢!如果怕太多食唔晒,都可以選擇叫7隻,兩款套餐都會配一款前菜同埋一款甜品。由於當日已經賣晒酸甜蘿蔔,所以我哋兩個餐都係叫晒陳醋雲耳;至於甜品就係一碗有四粒嘅薑茶芝麻湯圓,佢嘅芝麻餡好重芝麻味,啱晒我!

💰$65
煎韭菜鮮肉餃子 🥟
嚟到呢度要介紹最份量驚人嘅套餐,就係呢個10隻煎韭菜鮮肉,餃子套餐啦!除咗餃子、前菜、芝麻湯圓,佢仲有一碗和風汁蟹柳冷麵,雖然冷麵細細碗,但成個餐咁樣食一定夠晒飽,啱晒大食啲嘅你!佢嘅煎餃子皮煎得非常香脆,有開餃子啲汁流晒出嚟。果然根據我嘅理論,煎餃子一定要食韭菜呢類偏濃味嘅餡至啱!佢嘅餃子係我最近食過數一數二咁好食,如果你都係餃子控,唔試真係對唔住自己!

💰$5
豆味好濃,飲到落底會見到一層厚厚嘅豆渣,非常足料, 十分解辣!

💰$5
酸酸甜甜好清新,同樣係解辣一流!