2018-02-12 1487 views
周六放完工就黎到附近搵食,探個頭入店內呢間古色古香味嘅疑似齋店!入店前再確認一次呢度唔係食素,原來只是書齋嘅意思!望到店內嘅裝修壁畫真係有種老上海嘅感覺。最近門口嘅大枱,營造左包廂嘅感覺!朋友大伙兒聚餐都幾適合。茶位每人$5,我地就選左香片。菜單底面都滿滿不同嘅選擇!另外仲有張長menu,主要係供應前菜同冷盤!香片茶味飲落好香,於是忍唔住打開個茶壺望下!係獨立嘅茶包,仲要有兩包ga! 蒜泥白切肉 $68每片白肉都夾住青瓜,擺碟都幾精緻!食法: 每片白肉夾住青瓜一啖放入口!可以減低肉膩口感!辣味唔會黎得太衝,但如果再多蒜泥會正d!三鮮炒年糕 $70年糕煙韌,份量超大碟,有多款菜:白菜、娃娃、冬菇、秀珍菇、雞脾菇。三鮮:火腿片、雞肉、蝦。調味適中唔會過咸!上海菜又點少得小籠包呢?上海小籠包 $43/5隻呢度嘅小籠包雖然唔係外皮好薄果種,但豬肉湯汁依然保持到小籠包應有嘅豐富口感!香煎豆沙鍋餅 $42鍋餅爆餡,煎到金黃脆口!都不錯!

最近門口嘅大枱,營造左包廂嘅感覺!
朋友大伙兒聚餐都幾適合。

茶位每人$5,我地就選左香片。

菜單底面都滿滿不同嘅選擇!

另外仲有張長menu,主要係供應前菜同冷盤!

香片茶味飲落好香,於是忍唔住打開個茶壺望下!
係獨立嘅茶包,仲要有兩包ga!

蒜泥白切肉 $68
每片白肉都夾住青瓜,擺碟都幾精緻!

三鮮炒年糕 $70
三鮮:火腿片、雞肉、蝦。
調味適中唔會過咸!

上海菜又點少得小籠包呢?
上海小籠包 $43/5隻

香煎豆沙鍋餅 $42
鍋餅爆餡,煎到金黃脆口!
都不錯!
2018-02-03
$120 (Lunch)