2017-10-31
剛開張嗰時又要立食又要預約又要排隊,終於我心血來潮嚟到了。一入嚟成個地方比我想像中細,其實30秒就行到盡頭嘅壽司刺身餐廳。未攞位前經過養殖海鮮嘅水缸同雪櫃,可以睇埋揀埋入去食。店員話大嗰隻蠔會好食好多,因為咩入面嘅海水相對都多啲,無蠔名淨係話法國,但叫價160蚊隻,真係為試而試。細蠔30蚊隻,好瘦,但海水味中上,淡淡礦物味,餘隕鮮甜,肉質爽口。大蠔都係爽肉,帶甜味,之後就完咗,說好的海水呢?除咗大隻之外真係無特別,蠔嚟講大把選擇好過佢仲要價錢合理。牡丹蝦大大隻68蚊,價錢嚟講,肉質合格,味道就唔夠甜,爭啲啲。北海道海膽壽司唔記得咗,有甜唔苦好似係?食完無印象即係普通料。深海池魚壽司油潤,但係間八壽司魚油比佢更香更多。壽司set四款比單點化算,其中比較出眾嘅我認為係呑拿魚蓉軍艦,油香四溢,滿口魚香隨即爆發。本來一心最期待嘅大呑拿,入口都融化,油就油,魚香卻欠奉。壽司米略嫌乾咗小小,醋味亦不覺有差不多九百元兩位嘅晚餐,不過不失,這價錢可接受,但老實說我更可以找到更出色,坐得舒服點,而且服務好的。
壽司米略嫌乾咗小小,醋味亦不覺有