2020-06-13
今日同friend去荃灣行街,行到如心廣場,決定睇吓有咩食先🤔見到有一間重慶火鍋店,叫渝味曉宇重慶老火鍋,我同friend都係無辣不歡,呢間火鍋啱曬我哋嘅口味!🤗渝味曉宇係如心廣場3樓305號舖,上到電梯行左手邊就搵到喇!門口有店員量體溫,仲有酒精搓手液以及口罩袋提供,好貼心!😄入到餐廳裡面,環境乾淨舒適都唔錯,好闊落,碗碟好精緻呀!凳下面仲有提供收納箱,可以放袋,呢個真係好正!入座之後店員好貼心,幫我哋斟水,點餐係嘟qr code點餐,仲好詳細咁講解點樣點餐,手機點餐真係好方便呀,而且好環保!🤗午市鍋底免費!真係超級大優惠,我哋揀咗麻辣湯同山珍菌湯嘅鴛鴦鍋,可以食到香辣麻辣鍋,又可以食到清甜滋味雜菌鍋。麻辣湯好多香料,香葉、辣椒、花椒,非常香!山珍菌湯有冬菇、猴頭菇、秀珍菇等等,好多料好豐富😋依家餐廳推薦鮮活海蟶,我哋點咗一份,海蟶每一個都好大粒,海蟶肉好鮮甜美味😄曉宇嫩牛肉肉質真係好嫩!好驚喜呀😍現炸豆皮好薄好脆,放入湯一陣就可以食得了。凍豆腐吸咗好多湯汁,超正!凍豆腐咬一啖就有好多湯汁!😉鮮蝦雲吞同蝦滑,好新鮮呀,啖啖蝦肉🤤牛栢葉同珊瑚蚌煙韌有咬口,打邊爐真係一流!😄好驚喜嘅係海
曉宇嫩牛肉肉質真係好嫩!好驚喜呀😍
鮮蝦雲吞同蝦滑,好新鮮呀,啖啖蝦肉🤤
牛栢葉同珊瑚蚌煙韌有咬口,打邊爐真係一流!😄
好驚喜嘅係海帶切成一片片葉咁,好精緻呀!🍃
最後食咗甜品紅糖冰粉,一碗都好大份,我真係超級鐘意食!!香甜嫩滑,解暑解渴,好多配料,口感好豐富,食完重口味嘅火鍋最啱就係嚟一碗冰粉喇!好正!😝
呢一餐真係超豐富!兩個人食都唔貴,最緊要嘅係真係好正宗嘅重慶火鍋!下次我會再嚟食,食過翻尋味😋