2019-09-05 153 views
香港少有既好食川菜🙂如果follow得我夠耐既人 應該知道我好中意食辣 亦都好食得辣🤤 而且亦都有好多重慶當地美食既食評😏.咁已經證明到我知道正宗川菜既味道😂除咗夠辣之外亦都要夠麻😏 得死辣係唔夠🤪.除此之外 大家知唔知點解大部分川菜係偏辣 其實因爲同佢地既地勢有關 重慶身為山城 地勢偏高 而且唔近水源 天氣更加係十分炎熱 所以好多食物送到過去已經唔新鮮 所以要用較重嘅味道去覆蓋 就用辣🥰不過依家已經冇呢回事 大家嘅貨源都好新鮮 只不過大家食慣咗辣🤫-🐟當紅沸騰龍躉鰭🐟($328)龍躉鰭對皮膚好 肉質實實既 最好食係魚皮 充滿骨膠原 食落有口感🤤 麻同辣都好平均 不過我覺得可以再辣少少🤤 如果再辣少少就完美🤫.🐠豆酥桂魚🐠($328)魚肉質彈牙 食得出係新鮮魚肉 魚肉本身已經調左味 🥰 仲要份量偏多 啱晒我哋呢啲大胃王豆酥令到個菜更惹味 好食 不過都係唔算一個太辣既菜 🤪.🐷蒜泥白肉🐷($108)用咗黑毛豬整嘅 豬味比較濃🤔但係豬肉比較瘦 食落有少少鞋 😌好在調味調得幾好 甜度適中 蒜既份量夠多 滿足到我蒜控既我🙋🏻‍♂️.🍚回鍋肉炒飯🍚($168)回鍋肉姐係五花肉🤤 回鍋肉炒飯係一個比

香港少有既好食川菜🙂
🐟當紅沸騰龍躉鰭🐟($328)
🐠豆酥桂魚🐠($328)
豆酥令到個菜更惹味 好食 不過都係唔算一個太辣既菜 🤪
🐷蒜泥白肉🐷($108)
用咗黑毛豬整嘅 豬味比較濃🤔
但係豬肉比較瘦 食落有少少鞋 😌
好在調味調得幾好 甜度適中
蒜既份量夠多 滿足到我蒜控既我🙋🏻‍♂️
🍚回鍋肉炒飯🍚($168)
回鍋肉姐係五花肉🤤 回鍋肉炒飯係一個比較濕既炒飯 所以係唔會粒粒分明
食落油香味重 好開胃🙋🏻‍♂️
🎈G/F, 28 Tai Wo St, Wan Chai, 香港
平均傷害:$300