2018-09-07 57 views
依排天氣咁熱,FIF想食啲酸辣野,去到灣仔/銅鑼灣上openrice一睇,即刻比四姐川菜張菜單吸引住。仲有睇番其他食評,見到啲相盤盤都好大碟又賣相好靚咁,就即刻上左樓上鋪。上到去,唔洗擔心,個門面有可能唔太似餐館,有可能係食私房菜,所以比較有家既感覺。推門入去就可以架啦!見到張餐單, 2人用餐可選2個涼菜,三個熱菜 ,心大心細揀症好耐,我同朋友都唔食到太辣,所以只係叫左一個辣既菜式 - 招牌四川涼麵 。呢碟麵好大碟,上到台已經閒到陣陣嘅辣椒香味, 食得出係正宗川菜既味道 , 極之開胃。跟住到第2碟涼菜 - 蒜泥白肉,係比想像中更加油滑,陣陣既油香配上蒜香,上台幾分鐘後已經迫不及待咁清唒,真係回味無窮!酸菜嫩牛肉 - 係驚喜! 牛肉極之嫩滑, 酸菜亦都配合得好好,唔會死酸,湯頭十分之甜。肉末土豆絲 - 土豆絲既質感十分有趣,配上肉碎粒,好野味。黃燜雞 - 雞件食得出係新鮮雞,好滑,個汁亦都好有水準,帶出到雞同配菜既鮮味。整體感覺平靚正,如果唔加其他野,價錢 HKD340 無需加一但只收現金,大家要注意啦!

肉末土豆絲 - 土豆絲既質感十分有趣,配上肉碎粒,好野味。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$340 (Dinner)