2018-08-31
今次來到觀塘食台灣菜!餐廳裝修主要以木調為主,更顯古早味。平日夜晚都有不少熟客光顧。看了看餐牌,感覺菜式真的挺正宗呢!惹味肉燥湯新竹米粉$38湯底惹味清甜,新竹米粉爽滑!係我至愛!古早味魯肉飯$36因為想吃到大粒一點的肉,就點了魯肉飯。豬肉是西班牙豬下腿肉,肉味濃,脂肪甜而不膩。配上綿軟的台灣珍珠米,非常開胃!鹽酥菇$42雞脾菇充滿水份,富有口感,口感外脆肉軟,加上椒鹽令其更惹味。紫蘇葉薄脆,更加帶出鮮味。砂鍋麻油雞$78 配台灣手工麵線$20湯底充滿麻油和薑的香味!雞肉幼滑,吃到白酒香。配料還有爽口豬紅及充滿香菇味的貢丸。另加了麵線,一濃一淡,非常搭配。燙蕃薯葉$42蕃薯葉鮮甜嫩綠,配上醬汁,味道更豐富。燒仙草$38 (熱)雖然已經好飽,但男友還想試試糖水。就點了一碗燒仙草碗芋圓。燒仙草冷卻後會呈啫喱狀,甜度對我來說恰恰好(如果嗜甜的,可能會覺得不夠甜)。芋圓軟韌,芋頭味十足,蕃薯芋圓味道則較淡,味道清甜。餐廳離apm 約10分鍾路程,雖然是要行遠少少,但可以食到咁有風味既台灣菜,絕對值得!
看了看餐牌,感覺菜式真的挺正宗呢!
惹味肉燥湯新竹米粉$38
湯底惹味清甜,新竹米粉爽滑!係我至愛!
古早味魯肉飯$36
鹽酥菇$42
砂鍋麻油雞$78 配台灣手工麵線$20
燙蕃薯葉$42
蕃薯葉鮮甜嫩綠,配上醬汁,味道更豐富。
燒仙草$38 (熱)