好少去黃埔嘅我,竟然在朋友介紹下,發現了這間幾高水準、高性價比的西餐廳☺️雖然美食坊好多餐廳,但單單看餐廳名字已覺得好吸引,而且個人喜歡去cafe feel的餐廳坐+傾計😆點了個$238 有3-course的尊尚優惠套餐,有餐湯+前菜+主菜,仲有餐飲,性價比真心高🌟appetizer前菜是黑松露帶子刺身沙律,用上刺身級帶子,外層輕輕燒過,配上濃香黑椒香,幾惹味。而帶子內層是熟+刺身口感的mixed版,口感滑香得來不失帶子鮮甜味😋的確值得一吃(再吃)🌟主菜和朋友各自點了一款main來share,2款都好高水準🥰鮮飽魚海鮮煲仔飯真係原煲上,店員會上碟後先開蓋,確保大家食到最熱辣辣嘅煲仔飯。雖然上面的海鮮好吸引,但先食飯會有驚喜😋飯食落去超香,啖啖充滿海鮮香,但又焗得乾身,而且偶有飯焦,口感好好。飯上面超多種海鮮,有蟹、蝦、鮑魚、魚等,特別喜歡嫩滑嘅魚肉,係煎香了先放落去的,好有心思。另外蝦應是虎蝦來,大大隻好厚肉,而且彈口鮮甜。另一道main-德國脆皮鹹豬手配蜜糖芥末籽亦是高水準之作,特別喜歡旁邊的薯仔,焗得好香香,入面軟綿口感,但外層薯仔皮脆得來帶蜜糖香😋另外豬手超香脆,唔單止外皮好香脆,

🌟appetizer

🌟主菜
鮮飽魚海鮮煲仔飯

和朋友各自點了一款main來share,2款都好高水準🥰

德國脆皮鹹豬手配蜜糖芥末籽

另一道main-德國脆皮鹹豬手配蜜糖芥末籽亦是高水準之作,特別喜歡旁邊的薯仔,焗得好香香,入面軟綿口感,但外層薯仔皮脆得來帶蜜糖香😋另外豬手超香脆,唔單止外皮好香脆,連肉的外層都係脆皮!但肉入面保留了肉汁,而且texture幾淋香,鹹度適中。(個人最怕好鹹嘅豬手!)

另外他們的餐包也不錯,有芝麻皮

真係出乎意料高水準西餐廳🍴,下次再約frd來,仲要食蠔🤩

鮮飽魚海鮮煲仔飯