2024-09-26
今日去咗間幾值得推介嘅燒肉店,叫安平燒肉!將軍澳人就會知道,之前等佢裝修好等咗勁耐🙈試過牛大人,草夠錢今日就試埋安平燒肉🤣我就試咗M5和牛餐($438),有104款食物揀😍介紹唔晒咁多,只講重點🤓1. 肉幾新鮮又惹味- 嚴選牛舌芯(每人限定兩件):牛舌芯係限定每人兩件,佢既肉質好柔滑,外焦內嫩,估唔到個質感係咁🤤- 澳洲M5和牛:花紋分布幾均勻,肉質香滑嫩口。- 安格斯牛小排:肉質厚實,肉味十分濃郁。外皮微微焦脆,內裡仲係多汁。- 九層塔三杯雞:本身個醬汁好入味,雞肉又好嫩,唔錯!- 黑椒洋蔥牛舌:由你發揮加幾多洋蔥,增加牛舌層次感。- 嚴選裙邊牛柳(期間限定):口感柔軟,肉質彈性十足😚2. 好多特別款式,其他燒肉店冇嘅🤩 包括:- 台灣小枕頭(麻糬):一個長方形物體,燒完個外層幾脆,裏面就煙韌,點埋煉奶一定好味🙊- 起司地瓜燒:好食!店員好貼心教導燒幾耐同埋點食。地瓜軟淋淋又甜又熱辣辣,加埋起司真係好正😍 起司要趁熱食!- 安平仙草芋圓:足料,芋圓有咬口,有得任食真係幾唔錯,但會飽😂- 任食乳酪🍦(自助):我見佢貼住將軍澳限定,一定要講啦,乳酪質地幾實在唔水👍🏻😆- 安平蝦伴飯(自助
1. 肉幾新鮮又惹味
- 澳洲M5和牛:花紋分布幾均勻,肉質香滑嫩口。
- 九層塔三杯雞:本身個醬汁好入味,雞肉又好嫩,唔錯!
- 黑椒洋蔥牛舌:由你發揮加幾多洋蔥,增加牛舌層次感。
- 嚴選裙邊牛柳(期間限定):口感柔軟,肉質彈性十足😚
2. 好多特別款式,其他燒肉店冇嘅🤩 包括:
- 安平蝦伴飯(自助):教你用櫻花蝦、香蔥、海苔同埋台灣滷水汁整伴飯,每一樣配料既份量都係自己控制😆 我就試左少少,驚飽嘛🙊食落都唔錯😎
- 海苔蝦卷、安平炸蚵卷、烤金錢牛肚、蘭王蛋月見牛、鴨舌、麻辣章魚燙、屏東燒魚腹(台灣直送)都好特別,好少燒肉有得揀,可能係台式燒肉既特色😚
3. 特別嘅醬汁我冇見過😳包括:招牌黃金醬(幾惹味) 、椒麻口水醬、薑味可樂醬、五味醬、泰式海鮮醬,等等。極上醬油、沙茶醬雖然普遍,但係食落幾襯,冇伏。佢有生菜任添,可以配埋手切蒜片、蒜味鹽醬、甜辣醬等包肉食😍超多款特別醬汁好驚喜☺️
4. 好多唔同飲品揀,其中一款係開心果特飲,奶蓋超濃郁,紅茶配開心果有幾特別,只要like就有得飲!紅火冰茶茶都抵飲,仲有得自己調配甜度同冰度😻
結論
🫰店員都好有禮貌,會教我地點燒地瓜燒
🫰店舖有提供圍裙自己拎,幾貼心
🫰有好多食物種類都好特別,值得試下
🫰食物都唔錯,睇你自己燒功🙊🤣
好味度:8.5/10
回頭度:9/10
🎡餐廳資料
餐廳名稱:安平燒肉
餐廳地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn 2樓PopFood 4號舖