2022-08-22
今日過黎新蒲崗呢邊食晚餐,行行下見到老字號陳儀興,附近都有幾間,不過呢間係主打火鍋小菜,一於試試!環境唔逼,正常舊式啲嘅中餐館!衛生都可以。首先我地嗌左poster推廣嘅《花雕醉雞煲》$148,同埋加左份《安格斯手切牛肉》(細) $48。雞同湯係分開上,個湯底超香花雕味,真係好似食緊冷盤嘅醉雞😍仲有好多藥材係入面,有微微嘅藥材味。湯滾左就放雞件落去 滾一陣雞件就索晒醉雞湯嘅味,正!之後叫左啲邊爐配料,包括一開始叫嘅牛肉,口感幾淋重牛味,唔錯!另外嗌左芝士墨魚丸,我諗係佢地手打,裡面都幾多芝士! 除左邊爐我地都想試吓小菜。估唔到佢哋嘅小菜都幾出色。《椒鹽雞軟骨》$88炸得好香脆,皮好薄,無雪味!越食越停唔到。《潮式墨魚餅》$108本身以為係煎點知出到嚟係炸嘅墨魚餅,口感勁脆卜卜,但係feel到好熱氣,受唔到熱氣嘅人就建議唔好嗌,入面嘅墨魚膠好彈牙,同埋仲有芹菜粒,整體都幾好味。《水煮雙牛》$98呢個真係超抵食,皆因佢勁大兜!除咗兩款有嘅份量都好多之外,仲有勁多配料,入面有薯粉朔左麻辣汁之後好過癮,不過辣度都幾辣,但真係好好味。 總括嚟講,對於呢餐真係好滿意,小菜同埋火鍋都做得好,不
環境唔逼,正常舊式啲嘅中餐館!衛生都可以。
除左邊爐我地都想試吓小菜。估唔到佢哋嘅小菜都幾出色。
《椒鹽雞軟骨》$88
炸得好香脆,皮好薄,無雪味!越食越停唔到。
《潮式墨魚餅》$108
《水煮雙牛》$98
總括嚟講,對於呢餐真係好滿意,小菜同埋火鍋都做得好,不過個人更鍾意小菜類。