2021-04-04 61 views
/ 樓上cafe一定伏? /꧁𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗛𝗮𝗰𝗵𝗶𝗸𝗼 八屋꧂如果早午餐叫brunch咁午餐加晚餐叫乜好🤔每次staycation之後都因為breakfast buffet 飽到去傍晚😀再要情人節撞正新年 間間想食嘅都無開🥲千辛萬苦揾到間不錯嘅cafe係有開 仲要趕住要6pm武肺出黎前食完雖然我對樓上同老闆的sake bar有興趣啲 不過照殺!發現同一座大廈仲有不少黃店! 下次要去! 🔸 𝙼𝚎𝚗𝚝𝚊𝚒𝚔𝚘 𝚜𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 明太子意粉 $𝟙𝟙𝟠忌廉濃稠度剛剛好 令每條意粉都裹上明太子 明太子以外仲配上蟹籽 而且份量亦不少蒜頭嘅香碰上明太子嘅鹹令整碟意粉非常惹味和風配搭亦當然少不得鴻喜菇 有留意白汁總會配菇類嗎😉🔸白酒忌廉煮藍青口意粉 $𝟙𝟚𝟠相比明太子意粉之下較失色 味道偏淡 鮮味欠奉 只有單調忌廉味🔸𝙷𝚊𝚌𝚑𝚒𝚔𝚘 𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 八屋法式多士 $𝟠𝟠超重份量厚多士!!飽滿金黃嘅多士 不會太油膩甜度適中 雖然幾乎全carbs宴好飽不過確實幾好食😋🔸𝚄𝚓𝚒 𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 宇治抹茶白玉拿鐵 $𝟝𝟠飲品先係重點喔 杯杯都非常Instagram-able 隻杯仲好似mount. F
/ 樓上cafe一定伏? /

꧁𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗛𝗮𝗰𝗵𝗶𝗸𝗼 八屋꧂
如果早午餐叫brunch咁午餐加晚餐叫乜好🤔
再要情人節撞正新年 間間想食嘅都無開🥲
雖然我對樓上同老闆的sake bar有興趣啲 不過照殺!
發現同一座大廈仲有不少黃店! 下次要去!

忌廉濃稠度剛剛好 令每條意粉都裹上明太子
明太子以外仲配上蟹籽 而且份量亦不少
蒜頭嘅香碰上明太子嘅鹹令整碟意粉非常惹味
和風配搭亦當然少不得鴻喜菇 有留意白汁總會配菇類嗎😉

🔸白酒忌廉煮藍青口意粉 $𝟙𝟚𝟠

相比明太子意粉之下較失色
味道偏淡 鮮味欠奉 只有單調忌廉味

超重份量厚多士!!
飽滿金黃嘅多士 不會太油膩
甜度適中 雖然幾乎全carbs宴好飽
不過確實幾好食😋

🔸𝚄𝚓𝚒 𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 宇治抹茶白玉拿鐵 $𝟝𝟠

飲品先係重點喔 杯杯都非常Instagram-able 隻杯仲好似mount. Fuji🗻
用上JAS認證有機抹茶 難怪定價較高
好睇又好飲 粒白玉非常煙韌好正😍
不過我覺得奶味同平時有點唔一樣
有種說不出的怪怪感

🔸 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 宇治抹茶提拉米蘇拿鐵$𝟝𝟠

試過唔同地方叫Tiramisu latte都無一次真係令人relate to tiramisu
今次起碼有條手指餅😂👍🏻
🦦話好飲過我嗰杯 (重奶重甜🦦就like🥲)
但我覺得自己嗰杯茶味濃啲😂

店內都係播韓文歌令人摸不着頭腦😅
同整間店定位主題未免太唔aligned

🦦ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 8/10

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
📍 八屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
#cty_油尖旺