平日一班朋友出去食飯食親都係西餐,韓國,日本料理,越南,泰國,台式,打邊爐,川菜只係試過一次咁大把,因為我覺得辣,最近朋友介紹一個食川菜嘅地方,賣相覺得啲菜式幾精緻,細細碟咁,所以就約埋啲食得辣嘅朋友去試下!位於尖沙嘴亞士厘道樓上川菜館"川熙樓",位置都幾好,因為訂位關係,所以去到唔洗等,Menu係用Tablet,可以睇到各款菜式面貌,名稱,價錢等,食客可以自由點菜,選擇辣度,煮法,又可以check單,如果心多多唔知揀咩菜式,侍應們都會推介菜式作為參考。由於我哋人小嘅關係,所以菜式點得唔多,經推介後我哋點咗....滷水牛三寶(牛舌牛根牛肚)手撕雞椒麻鹽水蝦 - 青瓜粒墊底,配合新鮮肥美蝦仁,超好味水庫魚(水煮魚)- 魚片爽滑,加埋啲薯粉浸喺底,好入味辣湯薯粉 - 雖然味道辣過水煮魚,可以接受呀爬爬蝦(瀨尿蝦)- 啲香蒜粒炸到好香脆,瀨尿蝦好味絲瓜蕃茄湯 - 清清甜甜尾聲嚟杯飲品解解辣,我稱佢為"暖胃解辣花生汁",味道有啲似花生糊,但係似荳漿嘅製法,暖暖地幾好飲幾舒服。下次會約多啲朋友再去試,因為仲有其他菜式今次食唔到,希望可以練到食勁辣都面不改容啦!

滷水牛三寶(牛舌牛根牛肚)
手撕雞
椒麻
鹽水蝦 - 青瓜粒墊底,配合新鮮肥美蝦仁,超好味
椒麻鹽水蝦
水庫魚(水煮魚)- 魚片爽滑,加埋啲薯粉浸喺底,好入味
辣湯薯粉 - 雖然味道辣過水煮魚,可以接受呀
爬爬蝦(瀨尿蝦)- 啲香蒜粒炸到好香脆,瀨尿蝦好味
香蒜爬爬蝦(瀨尿蝦)
絲瓜蕃茄湯 - 清清甜甜

尾聲嚟杯飲品解解辣,我稱佢為"暖胃解辣花生汁"
,味道有啲似花生糊,但係似荳漿嘅製法,暖暖地幾好飲幾舒服。

2013-09-28
$300 (Dinner)
椒麻鹽水蝦
香蒜爬爬蝦(瀨尿蝦)