2011-10-17
已經是第五次光顧這間餐廳,今天叫了一客飯一客意粉一個Pizza再外加兩個栗米湯,今次主要是說栗米湯的問題,當時我跟男朋友飲了幾啖兩個人都覺得個栗米湯是酸的,同個侍應講個湯有問題,之後我地見到有個高級侍應自己去飲了幾啖,跟住高級侍應就行過來以兇巴巴的態度同我地講,高級侍應:"個湯我頭先都飲過,無酸味,我地今日咁多客人叫個湯都無人話有酸味"即刻心諗呢D係咩服務態度?完全一句唔好意思都無仲同個客人爭辯,我地話個湯係真係酸同埋唔會再飲,叫佢換個紅湯俾我地(其實我地紅湯都唔係好想要),高級侍應唔肯換不特止,仲繼續堅持個湯無問題,話個湯係日日新鮮整的,講到我地好似屈佢地咁,仲要佢係無意識去換個湯俾我地,其實咁樣爭辯落去係完全無用,我地都唔想同個高級侍應去嗌,但個高級侍應就好似一定要嘈到我地話算數為止,o係呢個時候,隔離枱一家三口的男士終於忍唔住出聲,同高級侍應講佢太太剛才飲個湯時都飲到個湯係酸的,只係以為個味道係咁所以無出聲,個高級侍應即刻無聲出,但佢仍然都無為呢件事向我地道歉,仲係要我主動提出一係換個紅湯俾我地一係cancel個湯,高級侍應先至一句聲都無出而走開左,最後另外的侍應就拎左兩個紅湯俾
高級侍應先至一句聲都無出而走開左,最後另外的侍應就拎左兩個紅湯俾我地。
整件事我已經唔想去研究佢個湯係咪真係有問題或者佢地食物質素,
而係點解呢間公司的服務態度同危機意識,
當客人投訴食物有問題時,竟然可以不停同個客人拗,
就算俾佢地拗贏又點,佢地己經輸左一樣好重要的東西------聲譽