2013-01-02 970 views
公司大概每兩個月會有一次公司晚飯, 意謂"加強各員工之士氣".日本菜主張自然, 無添加, 不造作. 經投票下選了此店, 原因是地點位於尖沙咀正中央, 方便各同事晚飯後回家!現在好多大小食肆都喜歡大排長龍不設訂位. 但假如可以先訂位的, 就請預先訂位. 我早一星期就訂好位, 包房最低消費為$3500, 以往經驗都一定超過~入席時間晚上7時, 當時入面一隻貓仔都冇, 非常冷清. 但不到30分鐘, 已坐滿客人, 開始嘈吵. 我們先每人一杯柚子酒, 很清甜, 果汁味重易入口, 但到喉嚨位時酒味好出! 其實非常適合女士. 刺身分3個level, 礙於burget為大概每人$500, 不敢叫最貴的一款, 選了中價. 魚類如三文魚, 拖羅都算新鮮. 海膽不夠鮮味. 最欣賞是牡丹蝦. 一份只有兩隻, 好彈牙. 赤貝同事說都不錯! 一客兩件的焗蠔, 叫了四客. 蠔size如手掌般大. 芝士味超濃, 似有幾種芝士配搭, 只是有點點蓋了蠔味. 前菜叫了酒釀蕃茄. 吃得出蕃茄非常新鮮. 一陣陣玫瑰露味滲出會讓人食指大動!!每次同公司吃日本菜, 這道都必點的, 一個分4份已經足夠.其他前菜還有半生熟的牛刺身,

每次同公司吃日本菜, 這道都必點的, 一個分4份已經足夠.

其他前菜還有
半生熟的牛刺身, 一客12片, 每片上面有wasabi, 可以沾醬油. 但相比下我寧願吃熟牛, 例如肥牛或者牛肉鍋. 這道菜並不見突出.
至於
溫泉蛋沙律也不見得好特別, 有新鮮西生菜, 蓮藕, 半生熟三文魚, 幾片芝士. 芝士味不濃, 溫泉蛋攪拌沙律吃. 不太受歡迎.
另一道是冷豆腐, 今次不是沾醬油, 而是在已灸過的豆腐上放刺身, 蟹子等食材. 一客4件, 但都吃不完..
炸蝦天婦羅
也是必食菜. 要做到不太炸不太油很難. 這店做到了. 用上大蝦好彈牙
炸粉不多, 都不算油. 只是份量太少, 叫了兩客.
清酒
在日本料理上也是不可多得! 清酒我喜歡喝溫的. 但這次選了冷的, 酒味就變得不重, 但好清甜. 酒瓶很特別, 而酒杯可以以個人喜好挑選, 各有特色. 所以都拍照留個念
焦糖抹茶布甸
得我一個揀. 自從在京都吃過宇治抹茶雪糕, 就對這個味道念念不忘. 外間的抹茶製品都帶甜. 但我喜歡是一陣陣的苦澀味! 抹茶粉好重要. 加了焦糖面變成先甜後苦呢! 雞蛋布甸好滑, 再喝杯熱綠茶, 好円満!~

另外有同事叫了3色雪糕, 包括抹茶, 紅豆, 柚子口味. 我每款試了覺得一般.
飯焦茶漬泡茶
在外面也是較少見. 飯焦浸在熱湯裡, 開始發出"咯咯"聲. 我沒有試, 單看就覺得好吸引.

今次仲點了好多串燒, 但上載照片數量有限, 只可用文字表達.
這個串燒拼盤要乜有乜, 一串三粒的菠羅好甜, 銀杏都好味. 反而最常吃的雞翼, 牛舌, 雞軟骨就做得馬虎.
也叫了薯仔煮牛肉, 非常住家的一道菜. 但因為其他菜做得不錯, 這個變得遜色了.
還有肥牛卷雜菜都好一般. 都係吃最大路的最好~

整體上叫做合格, 尤其看到維多利亞港上演激光匯演就值回票價. 美中不足係人手不足, 上菜超慢. 加上坐房, 真係叫天不應叫地不聞
就算叫了, 都會唔記得又要再落order.. 埋單都好慢, 一來一回等了30分鐘
Other Info. : P.S. 星期一至五用CITYBANK有9折優惠, 不要錯過!
2012-10-11
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary