2018-01-13
「本周天氣持續寒冷」⋯⋯肚餓之際聽到呢句,除咗打邊爐都唔知食乜好(其實根本就四季都鍾意打邊爐,只係冬天更加瘋狂)。餐廳係食東南亞菜,主要係星加坡同泰國菜,所以湯底除左一般嘅芫茜湯、麻辣湯之外,仲有東南亞代表嘅喇沙湯、河內牛湯、肉骨茶(可選藥材或胡椒)同冬蔭公湯。配料就唔見有咩東南亞特色美食,不過選擇都算多嘅。我地有啲人唔食辣,所以就揀咗【肉骨茶藥材$98】。玉竹、杞子等材料都幾多,肉都軟腍同肉味濃,不過藥材味就真係冇乜。餐廳都幾貼心,每枱都俾左一壺檸檬水,仲係溫熱嘅,俾食客暖暖身,清清味道。醬料選擇都唔多,建議加返啲東南亞特色醬料,例如沙茶、咖哩、沙嗲。【招牌手切本地肥牛大$298】份量適中,肉質鮮嫩,脂肪多,食落略帶少少羶味,不過牛味足,感覺價錢有啲貴。【極品西班牙豚肉$148】脂肪多所以食落好嫩滑,肉味亦相當豐富。【脆鯇魚脖$68】入口極鮮爽,咬落去「嗦嗦」聲,真正「脆」鯇,魚鮮味十足。【海蝦$128】總共8串,晶瑩剔透,味道本就鮮甜,配上甜甜地嘅肉骨茶湯鮮甜味加倍。【響鈴卷$58】炸得鬆脆,擺落湯幾秒就食得,吸收晒肉骨茶甜味,正。【唐蒿$38】打邊爐點都要叫菜,均衡飲食。【芝士墨
【唐蒿$38】打邊爐點都要叫菜,均衡飲食。
【芝士墨魚丸$128】總共12粒,口感彈牙,不過芝士分佈不太平均,有啲只食到少少芝士。
食飽飽,夠暖身。如果加返多啲東南亞特色火鍋配料、醬汁,配合返餐廳嘅東南亞風味,咁就更加能脫穎而出。