2025-07-03
🔥 最近同朋友去咗尖沙咀嘅東京天井食堂,呢間小店裝潢好有深夜食堂 style,啱晒夜晚同朋友坐下 chill 吓!😍-✨ 環境同氣氛:深夜食堂風滿滿東京天井食堂位於柯士甸路柯士甸大廈轉入去,紅色既招牌散發濃濃嘅日本深夜食堂的小店氛圍!🥢空間雖小但溫暖舒適,老闆友善有禮,果晚我地嚟就係佢一腳踢,但服務仍然貼心!佢哋唔設加一服務費,真係值得支持嘅小店!-🍽️ 我哋試咗🍔 自家製芝士牛肉漢堡 $118 - 濃郁滿足嘅主打!大大舊自家製芝士牛肉漢堡一上枱就吸引眼球!漢堡肉煎到外層微焦,內裡多汁,融化芝士帶來濃郁奶香,好食!🥩 我加多左隻煎蛋,蛋黃同自家製漢堡醬汁混在一起,送飯係一流!旁邊嘅炒雜蔬色彩鮮艷,食落都好味,煮得岩岩好,份量亦都啱啱好!-🍚 特式天井貓飯套餐$60 - 現實版深夜食堂必試!我升級左天井貓飯定食套餐,套餐有特色貓飯,味增湯,前菜同甜品。貓飯既做法係現實版《深夜食堂》的貓飯,用木魚片、海苔、鰹魚醬油同牛油拌飯。攪勻後香氣撲鼻!🍣 米飯粒粒分明,牛油香同鰹魚醬油嘅鮮味完美融合,木魚片同海苔提升日式風味,每一啖都好好食!-🍍 燒菠蘿 - 甜蜜驚喜嘅小確幸!落單果陣老闆推介燒菠蘿,
🍽️ 我哋試咗
落單果陣老闆推介燒菠蘿,聽佢好有信心咁介紹話好好食就即左一份試下!的確值得咁有信心的。一上枱就望到菠蘿燒到金黃,表面覆蓋焦糖糖漿,十分焦香!🍍果肉熟得恰到好處,鮮嫩中帶點軟糯,天然果香濃郁到爆!份量雖小,但每口都充滿幸福感,作為餐後清新收尾真係好正,食完仲想encore。
柚子梳打用 Chang 牌蘇打水,飲落爽口!🍋 配濃郁嘅漢堡同天井貓飯,開胃解膩。
📌 東京天井食堂
📍 地址:香港尖沙咀柯士甸路柯士甸大廈