當港式格仔餅遇上杜拜奢華風格仔餅(雞蛋仔嘅親戚),一向係香港街頭小食嘅代表,平民、抵食、熱辣辣。但近年,竟然有店舖將佢「升LV」——加入杜拜朱古力,賣到$55一份!究竟係「呃錢」定「真.好食」?今次就同大家詳細解剖呢款「土豪格仔餅」! $55一份格仔餅?杜拜朱古力版值唔值?呢個杜拜朱古力格仔餅真係有驚喜喎!一咬落去,外皮脆卜卜,入面軟熟又煙韌。個餅索晒啲朱古力醬,勁邪惡!但因為質地濃稠,唔會搞到成手都係,算係貼心!個味好過癮!口感:熱辣辣即叫即整,外脆內軟,啲醬多到漏,但唔會膩口。如果鍾意食甜嘢嘅,一定會愛上!不過甜度比傳統格仔餅甜兩倍,怕甜嘅朋友可能覺得有啲heavy,建議兩個人share一份。 賣相:格仔餅夾滿醬,相機食先💡 小總結:「貴係貴啲,但真係幾有特色!鐘意食甜就值得一試!味道的確有驚喜,唔係得個樣,但甜度唔係人人接受到~」
當港式格仔餅遇上杜拜奢華風

口感:

賣相:
格仔餅夾滿醬,相機食先

💡 小總結:
TakeAway