2014-03-19 1861 views
其實本蛇都好鐘意食上海嘢加。是晚系APM打算食一杯,但要等20+位,我地去行了一圈阿信屋之後,排位也還沒有郁動嘅痕跡,見到隔離王家沙有位,毅然轉呔。本蛇食來食去都系果幾樣,拿拿聲點曬,可憐小熊只點了一樣,就係一碗三鮮煨麵。糯米燒麥層皮薄得來又有嚼口,包住滿滿糯米,糯米混合豆腐干,豬肉,味道淡淡的卻滿是香氣。魚湯菠菜菠菜很嫩,魚湯浸著,很入味,滿滿一碟補充蔬菜。酒糟豬手豬手滿含膠原蛋白,是女士嘅恩物,但是豬手很容易膩。花雕酒泡的就非常解膩,而且很爽口,嚼勁十足,酒味淡淡的,舀一羹花雕酒也很惹味。炒鱔糊大家都知道炒鱔糊要放大量油,王家沙嘅鱔糊嘅最好之處就是油相對較少,食起來不會太罪惡。鱔絲幾多,韭黃脆脆的,加上醬翻炒,真是絕配。我地只系兩個人食飯,因為本蛇餐前好肚餓,興奮起來,點咗五樣嘢食(中有一大碗面無影),最後食唔曬,仲要打包。雖然小熊無怪我,但都要發此文以告誡自己眼闊肚窄。綜合來講,因為上海菜的特色就是濃油赤醬,本不適合香港人喜清淡嘅胃口。王家沙嘅上海菜相對本地化了,沒有那麼重口味,而且又保留了各種特色點心,菜式,所以要like
其實本蛇都好鐘意食上海嘢加。

魚湯菠菜
菠菜很嫩,魚湯浸著,很入味,滿滿一碟補充蔬菜。